Dostupni linkovi

Egipat razmatra mogućnost da prizna Kosovo


Egipatski ministar spoljnih poslova Ahmed Abul Geit izjavio je danas u Njujorku, u razgovoru sa kosovskim kolegom Skenderom Hisenijem, da Egipat razmatra mogućnost da prizna nezavisnost Kosova.

Hiseni je u razgovoru sa Geitom naveo da "nakon jasne ocjene Međunarodnog suda pravde da je deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, i usvajanja rezolucije u Generalnoj skupštini UN, koja pozdravlja ovu odluku, ne postoji ni jedan politički ili legalni razlog da države koje nisu priznale Kosovo to i ne učine", kaže se u saopštenju Ministartsva inostranih poslova Kosova.

"U ovom kontekstu, Hiseni je zatražio od egipatskog kolege da njegova vlada razmotri mogućnost što bržeg priznanja Kosovo, i predložio da dvije zemlje uspostave diplomatske odnose", navodi se u saopštenju.

Egipatski ministar spoljnih poslova, prema saopštenju, rekao je da Egipat razmatra zahtjev za priznanje Kosova i da će odluku donijeti u dogledno vrijeme.

Ministar Geit je, kako je navedeno, razjasnio da se kašnjenje sa priznanjem ne tiče Kosova već je vezano za druge razloge.
XS
SM
MD
LG