Dostupni linkovi

Transparensi BIH:Za sedam dana udvostručeni troškovi kampanjePolitičke partije su u predizbornoj kampanji za oglase u elektronskim i štampanim medijima do sada potrošile oko 1,7 miliona konvertibilnih maraka, što znači da su za sedam dana kampanje uspjele više nego udvostručiti troškove iz prve dvije sedmice, saopšteno je iz Transparensi internešnela (TI) BiH.

"Rezultati monitoringa pokazali su da su stranke, uključene u istraživanje, do sada ukupno utrošile oko 1,7 miliona KM, što je duplo više nego u prve dvije sedmice kampanje. Sa prethodno procijenjenim troškovima za vanjsko oglašavanje od oko dva miliona KM, to ukupno iznosi oko 3,7 miliona", navodi se u saopštenju.

Prema podacima analize, koja se odnosi na treću sedmicu predizborne kampanje, provedenu na 10 političkih stranaka, uzimajući u obzir oglašavanje u elektronskim i štampanim medijima, Stranka demokratske akcije (SDA) je utrošila najviše sredstava, dok su u prve dvije sedmice to bili Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranka za BiH (SBiH).

Naglim porastom oglašavanja, dodaje TI BiH, podignuta je i dnevna potrošnja stranaka za oglašavanje u elektronskim i štampanim medijima, koja sada ukupno iznosi gotovo 80.000 KM ili dnevno oko 100 prosječnih mjesečnih plata u BiH.

S obzirom na to da je primjetan nagli porast broja oglasa kako se kampanja bliži kraju, TI BiH očekuje da će naročito u posljednjoj sedmici kampanje ovi iznosi biti višestruko veći.
XS
SM
MD
LG