Dostupni linkovi

Miladin Kovačević: Kriv sam



Optuženi Miladin Kovačević priznao je danas pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu krivicu za nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život Amerikancu Brajanu Stajnhaueru u Bostonu 4. maja 2008. godine, u zamenu za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora.

"Kriv sam", kratko je odgovorio Kovačević na pitanje sudije Ivane Ramić na ročištu na kojem je razmatran sporazum o priznanju krivice koji su sklopili tužilaštvo i Kovačević i njegov advokat Borivoje Borović.

Presuda će biti doneta po pravosnažnosti rešenja suda o prihvatanju sporazuma o priznanju krivice na žalbu koju može da uloži samo oštećeni Stajnhauer, pošto su se Kovačević i tužilaštvo odrekli prava na žalbu, a oštećeni je upućen da odštetu zatraži u parničnom postupku.

Kovačević je bio optužen i da je podstrekao bivšeg vicekonzula u Njujorku Igora Miloševića i konzula Slobodana Nenadovića na zloupotrebu službenog položaja tako što je od njih tražio da mu izdaju putni list sa obrazloženjem da bi mu ostankom u SAD bio ugrožen život.

Kovaccevich je uhapssen u SAD u maju 2008. posle tuče, a pušten je mesec dana kasnije uz jemstvo od 100.000 dolara. Američki sud mu je oduzeo pasoš, ali je zemlju napustio pomoću dokumenata iz konzulata Srbije u Njujorku.

Vlada Srbije je Brajanu Stajnhaueru platila odštetu od 900.000 dolara.
XS
SM
MD
LG