Dostupni linkovi

Sloveniji prijete obilne kiše, podignut nivo pripravnostiSlovenački hidrometeorološke službe objavile su u petak ujutro najviši stepen upozorenja zbog opasnosti od vremenskih nepogoda u zapadnim dijelovima države, gdje je već palo do 80 litara oborina po kvadratnom metru.

Jake kiše prema sadašnjim najavama nastavit će se sve do kraja sedmice, a u zapadnim i centralnim dijelovima zemlje već u petak popodne očekuje se velik rast vodotoka s opasnošću od poplava. Najveći pljuskovi očekuju se u noći s petka na subotu, te od subote navečer do sredine nedjelje.

Na područjima gdje se očekuje najviše oborina, s opasnošću poplava i odrona zemlje, u stanje pripravnosti stavljene su vatrogasne jedinice, vreće s pijeskom i regionalni štabovi civilne zaštite, a stanovništvo je upozoreno da poduzme mjere za zaštitu imovine i da prati razvoj prilika, prenose slovenački mediji.

Prema najavama meteorologa, najteže stanje može se očekivati uz pogranične krajeve s Italijom zbog naraslog vodostaja rijeka Soče i Vipave, a već u petak popodne očekuje se znatan porast vodostaja rijeka u centralnim i jugozapadnim dijelovima zemlje.
XS
SM
MD
LG