Dostupni linkovi

Priština: Razmena teritorija sa Srbijom je neprihvatljiva


Mitrovica, ilustrativna fotografija
Mitrovica, ilustrativna fotografija
Kosovska opozicija i analitičari ocenili su da je za Kosovo neprihvatljiva ideja o široj autonomiji za sever Kosova ili ideja o razmeni teritorija između severa Kosova i juga Srbije.

Ovi predlozi proizilaze iz poslednjeg izveštaja Međunarodne krizne grupe, koje je dan ranije odbacio i premijer Kosova.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Blerim Shala, izjavio je da su preporuke Međunarodne krizne grupe iznenađujuće, naročito kada se radi o eventualnim rešenjima za sever Kosova.

Shala je naglasio potrebu da se pitanje severa reši u sklopu mogućnosti koje nudi Ahtisarijev plan.

“Tu se govori o statusu severnog Kosova. Mi smo uvek govorili da se sever Kosova ne može tretirati kao tema statusa ili teritorijalnosti, već se treba tretirati u sklopu plana predsednika Ahtisarija, u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosova”, rekao je Shala.

Analitičar Behlul Beqaj kaže da će planovi kao što su razmena teritorije sa Srbijom ili odvajanja severa imati posledice na celom Balkanu.

“Smatram da je poslednji izveštaj MKG dolio ”ulje na vatru” u situaciji kada bi trebao da počne proces rešavanja pitanja severnog Kosova. Do sada su svi bili svesni da status quo ne može ostati, ali naravno da su bili svesni da se mora doći do promena koje bi sačuvale teritorijalni integritet Kosova”, kaže Beqaj dodajući da razmena ili podela mogli da prouzrokuju efekte koji bi bili veoma fatalni za ovaj deo Evrope.

MKG izveštaj je podrška srpskoj rezoluciji

Na poslednjem sastanku Međunarodne upravljačke grupe koja nadgleda posao Međunarodne civilne kancelarije u Prištini, naglašena je važnost o tome da ne treba doći do promena granica na Kosovu.
Zvanična Priština treba da se založi da se tokom pregovora Prištine i Beograda razgovara o temema određenim u pismu Catherine Ashton, koja je predvidela razgovore u svojstvu dobrih suseda sa ciljem učlanjenja u EU

Iz MCK kažu da Ahtisarijev plan nudi proširene nadležnosti opštinama gde su Srbi većina. Putem pisane izjave, portparol ove kancelarije Andy McGuffy je rekao da pored “sopstvenih” i delegiranih nadležnosti datim svim opštinama na Kosovo, opštine sa srpskom većinom imaju proširene nadležnosti, na primer, u zdravstvu ili obrazovanju.

Sve opštine na severu Kosova će imati koristi od postojećeg prenosa nadležnosti, što garantuje sveobuhvatan predlog za rešenje statusa i Zakon o lokalnoj samoupravi.

O predlozima o podeli ili razmeni teritorija, na osnovu MKG, trebalo bi da se raspravlja tokom budućih pregovora Beograda i Prištine.

Blerim Shala međutim smatra da se zvanična Priština treba da se založi da se tokom pregovora Prištine i Beograda razgovara o temema određenim u pismu šefa diplomatije EU Catherine Ashton, koja je predvidela razgovore u svojstvu dobrih suseda sa ciljem učlanjenja u EU. Shala navodi da izveštaj MKG zapravo podržava draft-rezoluciju koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN-a.

****
Mogao bi vas interesovati i tekst Beograd nespreman za novu realnost oko Kosova
XS
SM
MD
LG