Dostupni linkovi

Beograd nespreman za novu realnost oko Kosova


Gračanica je mesto koje često posećuju srpski zvaničnici, avgust 2010
Gračanica je mesto koje često posećuju srpski zvaničnici, avgust 2010
Ministar u Vladi Srbije Goran Bogdanović izjavio je za RSE da otkazivanje njegove posete Kosovu ne znači povlačenje Beograda, ali priznaje da Srbija nema puno manevarskog prostora za rešenje ovog problema.

Iako je iz Euleksa saopšteno da se neće mešati, Bogdanović je pozvao misiju EU da spreči odluke prištinskih vlasti. Kosovska policija zaustavila je u četvrtak zvaničnike Beograda na Kosovu, ali im je dozvoljeno da nastave put.

Pošto je čuo odluku vlasti u Prištini o suspenziji poseta političara koji dolaze iz Beograda, ministar Goran Bogdanović otkazao je planirani put. Za RSE kaže da ne želi da stvara nove probleme, a potez Prištine vidi kao provokaciju, koja, kako navodi ne doprinosi smirivanju tenzija.

“Moj neodlazak u Prilužje se nikako ne može smatrati povlačenjem Srbije i cele ove priče, nego prosto ja ne želim svojim potezima dole da napravim bilo koji problem i da dižem tenzije. Ja ponavljam, niko mene ne može sprečiti da idem na Kosovo i da obilazim svoj narod jer, ja i postavljam pitanje, zbog čega bi nekome smetale moje posete Kosovu? One su uvek bile u funkciji mirnog rešavanja
"Očito da prištinske vlasti žele političke provokacije i da donose jednostrane poteze koji nikome ne idu u prilog", kaže ministar Bogdanović.
problema, apela na dijalog, kompromis, pomirenja albanskog i srpskog naroda, ali očito da prištinske vlasti žele političke provokacije i da donose jednostrane poteze koji nikome ne idu u prilog”
, kaže Bogdanović.

RSE: Šta posle ove odluke planirate da uradite?

Bogdanović: Nama jeste tu manevarski prostor sužen jer mi jedino možemo bez najave opet da doživimo da nas dole vraćaju, ali mislim da to nije način. Ja hoću da verujem da će se taj problem vrlo brzo rešiti.

I dok Bogdanović je odustao od planiranog otvaranja vrtića u Prilužju, u to mesto otputovao je državni sekretar u njegovom Ministarstvu Oliver Ivanović. Iako ga je, kako je naveo, policija nekoliko puta zaustavljala, stigao je kud se zaputio.

“Mislim da je momenat da međunarodni faktori, koji nesumnjivo imaju veliki uticaj i odgovornost ovde, reaguju jer nekome treba pokazati šta je demokratija. Ona se ne uči već se vežba godinama i mislim da nam je još neophodno da imamo međunarodne predstavnike koji će svojim delovanjem pomoći da ne pravimo ni mi, ali ni Albanci ishitrene poteze”, kaže Ivanović.

Dačić bio okidač za odluku

Uz provere u južnom delu Kosovske Mitrovice, dalji put dozvoljen je i pomoćniku ministra Draganu Petkoviću, a načelnika Kosovsko - mitrovačkog okruga Radenka Nedeljkovića policija je vratila u Severnu Mitrovicu.
"Dačić je bio najprovokativniji. On je ministar policije i došao je tamo i nudio policiju na jedan krajnje ciničan način. On je, naravno, stekao nekoliko poena u Srbiji, ali je istovremeno bio neka vrsta okidača za ovu odluku kosovskih vlasti", ocenio je Žarko Korać.


Problem, kako kažu i u samom Euleksu, nije da ministar i njegovi pomoćnici obilaze svoje porodice na Kosovu, ali jeste onda dolaze zvanično, prilikom određenih verskih manifestacija ili određenih sastanaka".

Odluka kosovskih vlasti usledila je upravo nakon posete ministra policije Ivice Dačića manastiru Gračanici protekle nedelje. Iako je odlazak najavljen kao religiozan, njegove izjave nisu bile verskog karaktera. Ministar se, pored ostalog, osvrnuo na odluku međunarodnih snaga da bezbednost manastira uskoro prepuste lokalnoj policiji.

“U Rezoluciji 1244 piše, i mi smo spremni da to učinimo, da deo našeg osoblja, do hiljadu ljudi, bude prisutno na našim najznačajnijim verskim i istorujskim mestima na Kosmetu. To se zaboravilo, ali ja ističem još jednom našu spremnost da pomognemo“, kazao je Dačić.

Ova izjava je, po svemu sudeći, bila okidač za odluku prištinskih vlasti. I dok zvanična politika Beograda, nakon ovoga nema jasne korake dalje, sve su češći glasovi pojedinih partija da se odnos prema prema Kosovu mora menjati.

Tako je opoziciona Liberlano demokratska partija, nedavnim predlogom Rezolucije, pozvala vlasti da prihvate realnost i u okviru zajedničkog delovanja sa EU i SAD traga za najboljim rešenjima za život ljudi na Kosovu. Iako ne opravdava ni najnovije poteze Prištine, za poslanika te stranke Žarka Koraća, oni su bili očekivani.

“Dačić je bio najprovokativniji. On je ministar policije i došao je tamo i nudio policiju na jedan krajnje ciničan način. On je, naravno, stekao nekoliko poena u Srbiji, ali je istovremeno bio neka vrsta okidača za ovu odluku kosovskih vlasti. Ni to naravno nije dobra odluka i trebalo bi da postoji neki razgovor između Beograda i Prištine o tim posetama. Ali, svakako da posete beogradskih političara gde daju demonstrativne izjave i često provokativne izjave, koje nemaju nikakve veze sa realnošću, već služe da ojačaju njihove pozicije unutar Srbije, iritiraju do krajnosti kosovske vlasti. Ja sam samo čekao trenutak kada će ovo da se dogovdi i naravno dogodilo se”
, kaže Korać.

Bojan al Pinto-Brkić
iz Foruma za međunarodne odnose kaže da je na Kosovu nastupila nova realnost, a da Beograd ne čini dovoljno da se na nju privikne.

“Svakako se nešto dogodilo nakon objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde. Pozicija Kosova je na neki način utvrđena. Sa druge strane, očigledno je da ta priznanja nezavisnosti koja su najavljivana nisu došla, ili nisu još došla. I Priština, ja verujem, jeste pomalo nervozna. Ali, nekako uvek u tim kontaktima Beograd ispadne zatečen. Meni nikako nije jasno da je, posle skoro dve i po godine od kako je u Prištini proglašena nezavisnost, neko u Beogradu još uvek iznenađen ili zatečen potezima Prištine. Mudra politika bila bi da se nekako proaktivno ponaša u celoj toj situaciji, ali nisam siguran da u Beogradu čak znaju šta to znači”, navodi Al Pinto-Brkić.

Najnoviju odluku o suspenziji poseta političara iz Beograda doneo je predsednik vlade Kosova Hašim Tači, koji je o tome obavestio je specijalnog predstavnika EU na Kosovu Pitera Fejta.
XS
SM
MD
LG