Dostupni linkovi

Irak i dalje bez vlade



Irački Parlament odložio je danas na neodređeno vrijeme održavanje nove sjedinice zbog nesuglasica političkih partija, a zemlja zbog političke blokade ostaje bez vlade gotovo pet mjeseci nakon izbora.

"Odložili smo održavanje sjednice Parlamenta zato što političke partije nisu uspjele da postignu sporazum o krizi", rekao je Fuad Masum, najastariji poslanik koji privremeno predsjedava Skupštinom.

On je dodao da je jutros održan sastanak sa šefovima parlamentarnih grupa, kojima je dat dodatni rok da postignu sporazum o novom predsjedniku Parlamenta i njegova dva zamjenika.

Kurdski poslanik je rekao da su entitetski politički predstavnici insistirali na činjenici da se aktuelna vlada treba ograničiti na rutinske poslove.

Prema ustavu, izbor službenika u Iraku odvija se u tri etape - prvo se bira predsjednik Parlamenta, zatim šef države koji imenuje premijera iz redova parlamentarnih stranaka koje su dobile najviše glasova.

Nakon toga trebalo bi da uslijedi formiranje vlade koju mora da odobri Parlament. O svim funkcijama unaprijed treba da se dogovore političke partije.

Parlament je 12. jula dao dodatne dvije sedmice političkim grupama da se dogovore o formiranju vlade i izlasku iz krize.

Na izborima održanim 7. marta nijedan politička partija nije dobila potreban broj glasova da samostalno formira vladu i Iračani još uvijek čekaju da saznaju ko je budući premijer i kakav će biti sastav vlade.
XS
SM
MD
LG