Dostupni linkovi

Hrvatska: HSLS izašao iz vladajuće koalicije


Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) izašla je danas iz vladajuće koalicije koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) premijerke Jadranke Kosor, odlučio je vrh HSLS-a.

"Odluka je bila teška ali izlazimo iz vladajuće koalicije nezadovoljni njenim radom, ali i zbog optužbi da smo nelojalan partner", rekao je novinarima predsjednik te partije Darinko Kosor.

Nakon višesatne sjednice, Darinko Kosor je pozvao sve nezavisne liste da se priključe HSLS-u, odbacivši pritom nagađanja da su već pregovarali o ulasku u tzv. kukuriku koaliciju koju čine vodeće opozicione stranke u Hrvatskoj predvođene Socijaldemokratskom partijom.

Premijerka Jadranka Kosor poručila je da HDZ ima dovoljnu podršku u Saboru i bez dva poslanika HSLS. Ona je izrazila uvjerenje da neće biti prijevremenih izbora, upozorivši da Hrvatska neće ući u EU do početka 2011. godine, ukoliko u ovom trenutku dođe do izbora.

Predstavnik bošnjačke manjine Šemso Tanković ranije je takođe najavio da će napustiti vladajuću koaliciju zbog ministra uprave Davorina Mlakara, koji odbija da aktualizuje pitanje da se pripadnici bošnjačke manjine vode u popisu birača kao Bošnjaci.
XS
SM
MD
LG