Dostupni linkovi

Predsednik Malavija pomilovao dvojicu homoseksualaca


Predsednik Malavija Bingu Va Mutarika pomilovao je dvojicu homoseksualaca koji su pre devet dana osuđeni na 14 godina zatvora zbog svoje veze, istakavši, međutim, da homoseksualnost ostaje nezakonita u toj zemlji.

Odluku o pomilovanju predsednik Malavija doneo je posle razgovora s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom iz, kako je rekao, "humanitarnih razloga".

"Ovi mladići počinili su zločin protiv naše kulture, religije i naših zakona. Uprkos tome, kao šef države, opraštam im i tražim da oni budu odmah pušteni bez ikakvih uslova", rekao je Mutarika u prestonici Lilongveu, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Ban Ki Munom.

"To činim iz humanitarnih razloga, ali to ne znači da podržavam to što su učinili. Ne odobravamo brakove takve vrste, to je nečuveno i protivzakonito u Malaviju", dodao je on.

Osuđivanje Stivena Monđeze (26) i Tivongea Čimbalange (20) izazvalo je oštre osude širom sveta. Dvojica mladića uhapšeni su krajem decembra, dan pošto su se simbolično venčali.

Generalni sekretar UN pozdravio je odluku predsednika Malavija, ali je i upozorio da bi trebalo ukinuti zakone koji omogućavaju krivično gonjenje homoseksualca zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
XS
SM
MD
LG