Dostupni linkovi

Vanredna vijest

S. Koreja prekida sve odnose sa J. KorejomVlasti Severne Koreje saopštile su danas da prekidaju sve odnose i komunikaciju sa Južnom Korejom zbog optužbi Seula da je Pjongjang odgovoran za potonuće juzznokorejskog broda i pogibiju 46 mornara.

Pjongjang je saopštio da će proterati sve državljne južnog suseda koji rade u zajedničkom industrijskom parku u pograničnom gradu Kaesongu, javila je severnokorejska državna agencija KCNA.

Biće zabranjeni i preleti južnokorejskih aviona, kao i prolazak brodova te države kroz teritorijalne vode Severne Koreje.

Tenzije između dve Koreje ponovo su podignute pošto je južnokorejski ratni brod Čeonan potopljen u blizini granice njihove granice 26. marta. Istraga je utvrdila da je najverovatniji uzrok nesreće torpedo koji je ispaljen sa nekog od severnokorejskih brodova.

Severna Koreja međutim, odlučno demantuje da je odgovorna za taj incident, dok su zvaničnici Južne Koreje već preduzeli oštre mere uključujući i zabranu prolaza severnokoreskim trgovačkim brodovima.

U Seulu su danas objavljene i nezvanične informacije da je vođstvo severnog suseda naredilo vojsci, koja ima 1,2 miliona vojnika, da bude u pripravnosti za moguće borbe.

Potonuće broda Čeonan najveći je incident u odnosima dve države od Korejskog rata 1950-53. godine koji je okončan obustavljanjem neprijateljstava, ali nikada nisu potpisale mirovni sporazum.
XS
SM
MD
LG