Dostupni linkovi

Da li su mogući uspešni tehnički pregovori Beograda i Prištine


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Na Kosovu veruju da su mogući pregovori o takozvnim tehničkim pitanjima između Prištine i Beograda nepohodni i da će na kraju od toga najviše koristi imati sami građani Kosova i Srbije. Ali, iako je teško za poverovati da se može doći do rešenja, na Kosovu kažu da se napori za tim moraju nastaviti.

Bivši premijer Kosova Agim Čeku, koji je inače učestvovao u pregovorima o statusu Kosova u Beču, izjavio je za RSE da postoji pritisak od strane međunarodne zajednice da se sedne za sto i razgovara sa Srbijom. Po njemu, odgovor kosovske strane treba da bude “da, ali”.

“Mi ne smemo da bežimo od razgovora sa bilo kim zato što smo se odredili i posvetili izgradnji dobrih odnosa sa svim našim susedima i prema tome nemamo razloga da bežimo od toga. Međutim, ovo “ali” znači da moramo biti jednako predstavljeni i da razgovaramo o pitanjima koja će olakšati život stanovnika obe zemlje,” rekao je Čeku.
Rešenje tehničkih pitanja je neophodno ukoliko ne želimo da imamo zaleđene odnose između dve zajednice. Svesni smo da ove zajednice dele i krvoproliće ali ne možemo u budućnost, ako se konstantno prisećamo prošlosti.


On dodaje da je potrebno rešiti pitanja o transportu robe, slobodnom kretanju ljudi, telefonije, ali naglašava da se nikako ne treba razgovarati o statusu, zato što je to završena tema. Bivši premijer Kosova kaže da je dijalog o tehničkim pitanjima obaveza prema građanima, te da mnogi odgovori treba da se zatraže od Beograda.

“Teško je poverovati da se može postići rešenje, ali mi moramo nastaviti sa našim naporima, da reflektujemo pozitivnom energijom, da dokažemo da smo sada država i da smo kao država konstruktivni faktor”, kaže on.

Teško predvideti ishod

Iz prethodnog iskustva u pregovorima, Čeku navodi da aktuelna vlada Srbije ima više proevropsku orijentaciju i da je tokom razgovora o statusu Kosova uvek imala umerene i konstruktivne stavove, te stoga Čeku misli da je to olakšavajuće zato što njihova dela nisu radikalna.

Agim Čeku
I kosovski politčki analitičar Belul Beqaj, smatra da nikako nije moguće da se ide napred ukoliko se ne reše problemi egzistencije, bilo da se radi o struji ili o nestalima.

“Rešenje ovih pitanja je neophodno ukoliko ne želimo da imamo zaleđene odnose između dve zajednice. Svesni smo da ove zajednice dele i krvoproliće, ali ne možemo da živimo u budućnosti, i ne možemo da idemo ka EU ako se konstantno prisećamo prošlosti”, kaže Beqaj.

Beqaj takođe veruje da će rešavanje tehničkih problema pomoći u prevladavanju političkih problema.

Na primer, ako se reši pitanje električne energije, onda smo u dodiru sa pravnim sistemom, a ako dotaknemo pravni sistem jedne teritorije, onda smo u dodiru i sa političkim sistemom. Tako da što se više budu rešila tehnička pitanja, to smo bliže pomirenju zajednica i zajedničkim rešavanjima, zato što je orijentacija i jedne i druge strane da bude pod krovom EU.

Analitičar, Leon Malazogu, potvrdio je da i Beograd ima veoma veliki interes u rešavanju praktičnih pitanja sa Kosovom, iako bi u Beogradu više želeli da razgovaraju o netehničkim pitanjima.

"Bilo da se radi o nemogućnosti putovanja u Srbiji, ili o struji, dokumentima, ukoliko ovi razgovori ne budu bili uspešni, najveće posledice na kraju će snositi kosovski Srbi”, kaže Malazogu.

Koliko će pregovori biti uspešni, ukoliko se oni dese, niko nije mogao tačno da predvidi. Ali, zasigurno je da bi rešavanje tehničkih problema između Kosova i Srbije, kao što su struja, sloboda kretanja, sudbina nestalih i ostalo, veoma olakšalo svakidašnji život građana.

*****
Pročitajte i ovo:
Albanci žele ukidanje UNMIK-a, a Srbi nastavak misije
Varljive nade Beograda oko Kosova
SAD za direktno rešavanje tehničkih pitanja Beograda i Prištine
Beograd spreman na tehničke razgovore s Prištinom
Od Srbije se očekuje mekša retorika o Kosovu
SAD stavile tačku na podelu Kosova

XS
SM
MD
LG