Dostupni linkovi

Albanci žele ukidanje UNMIK-a, a Srbi nastavak misije


UNMIK, Foto: Ricki Green
UNMIK, Foto: Ricki Green
Na dan kada Savet bezbednosti UN-a raspravlja o situaciji na Kosovu, mišljenja albanaskih i srpskih političara na Kosovu o UNMIK-u i Rezoluciji 12 44 se razlikuju.

Predstavnici Albanaca na Kosovu smatra da je UNMIK završio sa svojom misijom te da ne treba da mu se prepiše nov mandat. Srbi kažu da, iako UNMIK nije dovoljno uradio za kosovske Srbe, ipak je neohodno da ono ostane na Kosovu.

Albanski političari ocenjuju da, iako je i dalje na snazi, Rezolucija 12 44 se uopšte ne uklapa sa današnjom realnošću, te i to da UNMIK ne sme dobiti novu ulogu na Kosovu, iako se bude radilo o ulozi posrednika u tehničkim razgovorima između Beograda i Prištine.

Zamenik premijera na Kosovu Rame Manaj kaže da je uloga UNMIK-a na Kosovu izbledela, te da se ovoj misiji ne trebaju davati drugi mandati.

Ardian Gjini
„UNMIK ne može imati ulogu posrednika. Mi sada već svi znamo da je uloga UNMIK-a u izbleđivanju koje vodi ka završnom raspadu. Rezolucija 12 44 je u stvarnosti nadmašena, ali komunikacija sa Savetom bezbednosti UN-a je u interesu Kosova te će se nastaviti.“

Učesće Kosova na sednicama Saveta bezbednosti je od važnosti i za kosovsku opoziciju. Ali, za poslanika Ardiana Gjinija, iz redova Alijanse za Budućnost Kosova, najave da UNMIK može biti posrednik u razgovorima Priština – Beograd predstavljaju stagnaciju unutar Kosova:

"Kada bi na Kosovu postojala vladavina prava, kada bi imali situaciju u kojoj smo sigurni oko obrazovanog sistema, ekonomije, i svim ostalim životnim aspektima, onda bi izveštavanje bili mnogo lakse. Izgubili bi na relevantnost, i Kosovo bi se ocenjivalo na osnovu onoga što gradi za svoje građane, a ne na taktikama predstavljanja u UN-u."

Tražiti kraj Rezolucije 12 44


A potpredsednik i poslanik Alijanse Novo Kosovo Ibrahim Makolli kaže da kosovske institucije trebaju da traže od Saveta bezbednosti kraj Rezolucije 1244 kao i to da UNMIK konačno završi sa svojom misijom:

"Krajnje je vreme da UNMIK prestane da se meša u unutrašnje poslove Kosova. Što se tiče mogućih razgovora između Kosova i Srbije, uslov za pregovore bi prvo trebao da bude priznavanje kosovske nezavisnosti od strane Srbije. A tzv. tehnički pregovori o kojima se priča, oni se obično dese nakon pomirenja i političkih sporazuma."


Sa druge strane, lideri Srba na Kosovu mišljenja su da se UNMIK u poslednjih godina nije dovoljno dokazao da je uradio nešto konkretno u korist kosovskih Srba, ali ova misija se nikako ne sme ugasiti, već se treba reafirmisati i ojačati.

Milan Ivanović
Predsednik Srpskog nacionalnog veća za sever Kosova Milan Ivanović tvrdi da UNMIK proteklih godina nije držao ravnotežu između srpskih i albanskih interesa, te da je više bio naklonjen Albancima. Ali, ta misija se nipošto ne sme menjati sa misijom EULEX-a. On kaže da je glavni problem u neprimenjivanju Rezolucije 1244.

"Treba reafirmisati Rezoluciju, treba revitalizovati misiju UNMIK-a i treba ugasiti misiju EULEX-a koja je pristrasna i koja radi po Ahtisarijevom planu. UNMIK ima mandat, UNMIK ima odluku UN-a i UNMIK je ipak u odnosu na EULEX jedna legitimna misija. Misija koja se zasniva na odlukama UN koja ovih deset godina mogla da ima i daleko bolje rezultate ali svakako da se misija UNMIK ne može menjati misijom EULEX jer će to dovesto do dalje destabilizacije situacije i to ne vodi rešavanju problema."

I lider Srba sa Centralnog Kosova Rada Trajković mišljenja je da Rezolucija 1244 nije doprinela mnogo toga u korist interesa Srba na Kosovu i smatra da misija UNMIK-a nije učinila ni jednu konkretnu akciju sa kojom bi Srbi trebali biti zadovoljni.

"On kao garant te rezolucije ili kao garant institucije koja ipak pokazuje da nije definisan status Kosova svakako je potreban. Ali suštinski on je zaista potpuno irelevantan. Ako gledamo suštinski, Rezolucija 1244 nista ne znači, jer sa tom rezolucijom napravile su se institucije koje suštinski nemaju nikakve veze sa Beogradom i ona je više u funkciji kao „smokvin list“ nego nesto sto podrazumeva zaustavnje bilo kakvog procesa.“


Savet bezbednosti UN-a u ponedeljak razmatra tromesečni izveštaj UNMIK-a za period od 15. decembra 2009. do 15. marta 2010. Sednici prisustvuju šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hyseni, kao i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

*****
Pročitajte i ovo
:
Varljive nade Beograda oko Kosova
SAD za direktno rešavanje tehničkih pitanja Beograda i Prištine
Beograd spreman na tehničke razgovore s Prištinom
Stabilizacija juga Srbije zavisi od boljih odnosa Beograda i Prištine
Od Srbije se očekuje mekša retorika o Kosovu
XS
SM
MD
LG