Dostupni linkovi

SAD za direktno rešavanje tehničkih pitanja Beograda i Prištine


Filip Gordon
Filip Gordon

Između Kosova i Srbije postoje niz pitanja koja se moraju rešiti, a direktni razgovori najbolji su način za to, izjavio je u sredu u Prištini pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Kosova, Skenderom Hysenijem. Gordon je naglasio da će Sjedinjene Države podržati i olakšati napore za tim razgovorima.

“Ukoliko su predstavnici Kosova i Srbije spremni da se sastanu i počnu sa rešavanjem mnogih tehničkih pitanja, to bi bilo dobro. Mi to podržavamo i bićemo spremni da olakšamo te razgovore”, izjavio je Gordon dodajući da zavisi od Srbije i Kosova kako će teći ovi razgovori i gde i kada će se desiti.

On je naglasio da SAD podržavaju učlanjenje Kosova i Srbije u EU, ali je dodao da Srbija prvo mora da reši pitanja sa Kosovom pre nego što uđe u Evropsku uniju.

“Moj utisak je da će se put Srbije ka EU zavrsiti samo onda kada Srbija reši razlike sa Kosovom”, kazao je Gordon.

Protiv korupcije na Kosovu

Ministar inostranih poslova Skender Hyseni je ovom prilikom izjavio da bi recipročno priznavanje između Srbije i Kosova bilo najbolje rešenje, ali znajući kakva je trenutna situacija, Hyseni je rekao da Kosovo ne insistira na tome. Međutim, to nije razlog da Kosovo i Srbija ne pregovaraju.

“Zvanično nepriznavanje ne treba da ometa Srbiju da sa Kosovom pregovara kao sa svojim susedom, kao sa zemljom sa kojom je prinuđena da živi na granici zbog različitih pitanja”, izjavio je Hyseni, dodajući da će normalizacija odnosa između Srbije i Kosova poslati pozitivnu poruku zapadnom Balkanu, ali i EU i NATO-u.

Filip Gordon danas je takođe ponovio podršku EU misiji za vladavinu prava na Kosovu, i naglasio da će SAD podržati ovu misiju u borbi protiv negativnih pojava, kriminala i korupcije.

“Korupcija nema mesta u ovom društvu. Ne želim da pominjem specifične slučajeve, ali mi stojimo iza EULEX-a i njegove misije u osiguranju vladavine prava na Kosovu”, kazao je Gordon.

Očekuje se da će se pomoćnik američkog sekretara u sredu još sastati sa predsednikom i premijerom Kosova, a Gordonova poseta Kosovu je u sklopu njegove Balkanske turneje.

****

Pročitajte i ovo:

Beograd spreman na tehničke razgovore s Prištinom
Stabilizacija juga Srbije zavisi od boljih odnosa Beograda i Prištine
Od Srbije se očekuje mekša retorika o Kosovu

XS
SM
MD
LG