Dostupni linkovi

Rusija:ubijen crnac sumnje u rasisticke motive


Jedan glumac crnac koji je glumio u popularnim ruskim filmovima umro je u Sankt Peterburgu nakon što je bio okrutno udaren, obavijestila je u ponedjeljak lokalna policija koja sumnja na rasistički napad.

Pedesetdevetogodišnji Tito Romario je umro 11. maja u bolnici Aleksandrovskaja nakon što ga je udario jedan 43-godišnji Rus prilikom svađe na ulici. Osumnjičeni je uhapšen, izvjestila je služba za štampu policije Sankt Peterburga, ne navodeći pojedinosti.

Prema jednom anonimnom izvoru iz policije, na kojeg se pozivaju lokalni mediji, rasna mržnja je uzrok svađe.

Porijeklom Brazilijanac, Tito Romario je igrao uloge maloljetnika u sovjetskim popularnim filmovima "Avanture Artioma" 1956. godine i "Čovjek amfibija" 1962. godine.

Glumac je često bio suočen s problemima vezanim za rasizam, izvjestio je dnevni list Nova Gazeta, pozivajući se na jednog glumčevog prijatelja.

Rasistički zločini, čije su žrtve naročito imigranti iz bivših sovjetskih republika ili iz Afrike, učestali su nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine.

Od 2004. do 2008. godine u ksenofobičnim napadima je ubijeno skoro 300 osoba, prema statistikama nevladinog Ureda za ljudska prava, prenosi AFP.
XS
SM
MD
LG