Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Braun predlaže Klegu vladu u "nacionalnom interesu"Britanski premijer Gordon Braun izjavio je u petak da je, "u nacionalnom interesu", spreman razgovarati s manjom Liberalno-demokratskom strankom o formiranju vlade.

Braun, čija je Laburistička stranka završila na drugom mjestu nakon saopštavanja nepotpunih rezultata opštih izbora, izjavio je da je njegova "dužnost kao premijera" razriješiti dosad nezabilježenu sitaciju nakon opštih izbora.

Izbori koji su rezultirali nestabilnim parlamentom donijeli su "ishod nepoznat ovoj generaciji političkih lidera", izjavio je Braun. Nijedna od dvije najveće političke stranke neće moći sama vladati u parlamentu.

Braun je naveo "trenutne ekonomske izazove", uključujući grčku krizu i "pogoršanu situaciju u eurozoni" kao razloge zašto se mora naći brzo rješenje.

On je, ipak, izjavio da poštuje poziciju Nika Klega, lidera Liberalnih demokrata, koji je jasno poručio da će prvo razgovarati s konzervativcima kao najjačom strankom nakon izbora.

Ukoliko razgovori između konzervativaca i liberalnih demokrata "ne donesu ništa", Braun je izjavio da je spreman sastati se s Klegom kako bi raspravljali o područjima u kojima bi se mogao postići sporazum.

Ta područja uključuju ekonomiju i izbornu reformu, koje su "od suštinskog značaja".
XS
SM
MD
LG