Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Umro general Armije RBiH Rasim DelićRasim Delić, general Armije Republike Bosne i Hercegovine i drugi načelnik Generalštaba Armije Republike BiH, umro je jutros u 6.30 sati u svom domu u Visokom, prenose sarajevo-x i FENA.

Prema informacijama koje je za Radio Q potvrdio dr. Senad Karavdić posljednjih dana Delić je bio na ljekarskim pregledima.

Rasim Delić, rođen 4. februara 1949, bio je general Armije Republike Bosne i Hercegovine i drugi načelnik Generalštaba Armije Republike BiH.

Vojnu akademiju je počeo 1967 a završio 1971., dok je 1989. završio dvogodišnju školu za komandni kadar. JNA napušta 13. aprila 1992. u činu potpukovnika. Od 8. juna 1993. do kraja rata komadant Armije RBiH. Poslje rata Delić je bio komadant zajedničke komande Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

U penziju je otišao u septembru 2000. godine.

Rasim Delić je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora na sudu u Haagu po drugoj tački optužnice koja ga tereti za komandnu odgovornost za "okrutno postupanje kao prekršaj pravila i običaja ratovanja", vezano za dešavanja u selu Livade i logoru Kamenica iz jula i augusta 1995. godine.
XS
SM
MD
LG