Dostupni linkovi

U Sudu BiH završava suđenje Đorđu Ždrali za ubistvo Mauzera


U Sudu BiH, iznošenjem završnih riječi optužbe i odbrane, završava suđenje Đorđu Ždrali za ubistvo nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS Ljubiše Savića-Mauzera.

Đorđe Ždrale, zvani Đoka, važi za jednog od najpoznatijih kriminalaca iz Republike Srpske, a policiji je poznat po učešću u velikom broju pucnjava i raznih incidenata. U 19. godini osuđen je zbog ubistva, a na njega je tri puta pokušan atentat.

Dovodio se u vezu sa brojnim likvidacijama na području Istočnog Sarajeva, a pravosnažno je oslobođen optužbe za ubistvo Željka i Mikice Todorović, koje se dogodilo na Palama 2. jula 2004. godine.

U žestok sukob sa svojim kumom Darkom Elezom ušao je 2005. godine i policija vjeruje da je taj sukob doveo do većeg broja mafijaških ubistava na području Istočnog Sarajeva, od kojih većina ni danas nije rasvijetljena.

Ratni komandant dobrovoljačke garde „Panteri" i osnivač Demokratske stranke RS Ljubiša Savić Mauzer ubijen je 7. juna 2000. godine, rafalima iz automatske puške. Mauzerovo ubistvo povezivano je s njegovom istragom o ubistvu načelnika CJB Srpsko Sarajevo Srđana Kneževića, koji je izrešetan 7. avgusta 1998. godine u Palama. Za to ubistvo osumnjičeno je šest Paljana, među kojima i čuvari haškog optuženika Radovana Karadžića, ali su svi pravosnažno oslobođeni optužbe.

Zbog brutalnih i nedozvoljenih metoda u istrazi, Međunarodne policijske snage u BiH Mauzeru su zabranile dalji rad u policiji na teritoriji BiH. Prije nego što je ubijen, na Mauzera je dva puta pokušan atentat, i to 1997. i 1998. godine.
XS
SM
MD
LG