Dostupni linkovi

Medojević: Opozicija prezentirala u SAD novo viđenje Crne Gore


Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević se vratio iz višednevne posjete Vašingtonu gdje je zajedno sa biznismenom Ratkom Kneževićem razgovarao sa predstavnicima američke administracije o situaciji u Crnoj Gori, posebno o razmjerama organizovanog kriminala.
RSE: Šta su ključni efekti posjete i sa kakvim smjernicama dolazite iz Vašingtona u trenutku kada opozicija najavljuje ujedinjenje pred lokalne izbore?

Medojević: Ključni efektat posjete je da je tamo opozicija došla kod ključnih ljudi koji prave politiku Sjedinjenih Američkih Država za Balkan i prezentirala jedno novo viđenje Crne Gore od strane opozicionih struktura i pokazala opoziciju kao mogućeg budućeg strateškog partnera Sjedinjenih Američkih Država u regionu, ali to partnerstvo bi trebalo da bude zasnovano, ne kao do sada na pragmatičnim problemima regiona kao što je bilo u devedesetim godinama, nego na dugoročnim osnovama da budemo faktori bazirani na vijednostima koje zajednički djelujemo. To je bila snažna poruka koju smo uputili u Vašingtonu i naišli smo na vrlo veliko odboravanje na mjestima gdje smo bili. Mi smo sada uspostavili dobre temelje i u narednim danima, nedjeljama, mjesecima treba da artikulišemo nešto što bi se zvala demokratska alternativa ovoj vlasti koja očigledno ima sva manje simaptizera u Vašingtonu.

RSE: Učinci sigurno zavise i od nivoa posjete, a upravo se sa tim najviše špekulisalo dok ste vi bili u Vašingtonu. Potenciralo se, naročito od strane vladajuće DPS, da ste se tamo sastajali samo sa službenicima u kabinetima senatora, ili kongresmena što je gotovo bio povod ismijavanja nivoa posjete?

Rezultati će se vidjeti narednih dana


Crnogorska opozicija nema na raspolaganju ni približno ta sredstva niti može da se nosi na takav način sa ovim režimom koji koristi i crne fondove i državne pare da bi lobirao tamo ne podršku Crnoj Gori, već podršku samom režimu koji broji svoje posljednje dane.
Medojević:
To nijesu službenici, kako su DPS-ovci ovdje predstavili. Radi se o savjetniku senatora Kerija koji je zadužen za Evropu i NATO pakt. Sigurno je budući senator, ili budući kongresmen. Vrlo uticajna ličnost, kao i ostali koje smo tamo susreli. Ne treba smetnuti s uma da je Đukanović za svoju posjetu platio logističkim strukturama, prema informacijama koje smo tamo dobili, oko tri miliona dolara, da crnogorska opozicija nema na raspolaganju ni približno ta sredstva niti može da se nosi na takav način sa ovim režimom koji koristi i crne fondove i državne pare da bi lobirao tamo ne podršku Crnoj Gori, već podršku samom režimu koji broji svoje posljednje dane.

Rezultati će se vidjeti narednih dana

RSE: O tome se špekulisalo, prije svega, zato što je posjeta bila dugo najavljivana i tim prije se očekivalo da ćete imati susrete sa nekim zvučnijim imenima vašingtonske administracije?

Medojević: Nijesmo mi išli tamo da se slikamo kao gospodin Đukanović, niti da tražimo za nas privatno podršku. Krenuli smo da radimo ozbiljno, temeljno. Posjeta je odlično pripremljena, na jednom profesionalnom nivou kakav do sada nijedna opoziciona partija iz regiona nije imala u Vašingtonu. Od svih sagovornika smo dobili maksimalne komplimente na koji način je bio pripremljen naš dolazak tamo i boravak i poruke koje su bile unaprijed dogovorene, precizne, fokusirane. Radili smo na zapadni način i rezultati tih posjete će se vidjeti narednih dana. Ono što je bio naš cilj jeste da ukažemo na opasnost po regionalnu stabilnost koja prijeti od kartela organizovanog kriminala, na čijem je čelu po našem mišljenju premijer Vlade Crne Gore i za razliku od 2006. godine kada sam kao član delegacije opozicije imao mnogo zvučnija imena i tada smo se vrlo često raspravljali na tim sastancima i kada su sa američke strane stizale vrlo jasne odbrane pozicije Đukanovića na ovim sastancima niko nije rekao jednu riječ u odbranu aktuelnog premijera crnogorske Vlade, već su svi dijelili svoju ozbiljnu zabrinutost zbog problema koje Crna Gora ima s aspekta vladavine prava.
I svi su nam podvukli da i državni sekretar gospođa Klinton, kada je davala izjavu za štampu, upravo ponovila da je pred Crnom Gorom najveći izazov vladavina prava, što za one koji bolje čitaju američku politiku znači da Đukanović troši posljednje kredite koje je imao u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog onoga što je za SAD uradio krajem devedesetih godina prošlog vijeka.
XS
SM
MD
LG