Dostupni linkovi

Napad na Medojevića miriše na devedesete


Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Istražujemo koliko je napad na poslanika Nebojšu Medojevića posljedica negativne kampanje koja se protiv njega vodila posljednjih dana od pojedinih državnih organa, visokih državnih zvaničnika i pojedinih medija i može li se atmosfera u kojoj se napad dogodio porediti sa onom iz devedesetih kada su politički neistomišljenici javno progonjeni i žigosani.

"Napad ne Nebojšu Medojevića je samo jedan u nizu neprekinutih pritisaka na opozicione političare, novinare i aktiviste nevladinog sektora koji kritički govore o pojavama u društvu i državi," ističe Stevo Muk iz nevladine organizacije Institut Alternativa.

Napad ne Nebojšu Medojevića je samo jedan u nizu neprekinutih pritisaka na opozicione političare, novinare i aktiviste nevladinog sektora koji kritički govore o pojavama u društvu i državi.
Krivicu za to adresira na državu i njene institucije.

"Institucije sistema kao što su policijske, tužilačke i sudske svojim angažmanom na otkrivanju dosadašnjih napada i drugih vrsta ugrožavanja kritičara vlasti, neotkrivanjem svih aktera, nalogodavaca, preblagim kažnjavanjem onih počinilaca koji su otkriveni, stvarali atmosferu u kojoj se zločin isplati i u kojoj fizički napad i prijetnje poslaniku i njegovoj porodici vrijede taman toliko kao i neki saobraćajni prekršaj. Mislim da je to nešto na čemu bi trebalo da se zamisle ne samo domaći akteri već i akteri u međunarodnoj zajednici," smatra Muk.

Govoreći o uzrocima napada na Medojevića nezavisni novinar Duško Vuković naglašava medijsko kreiranje netrpeljivosti prema onima koji iznose radikalno drugačije stavove u odnosu na vladajuće.

"Ono što je osnovni nedostatak javnog života u Crnoj Gori, pa i tog javnog života koji je u medijima to što se ne obezbjeđuje rasprava o kontroverznim pitanjima i što se ta rasprava ne produbljuje nego se otprilike ide na to da se prenesu stavovi i jednih i drugih i naravno to više doprinosi zagrijavanju atmosfere za i protiv nego razumijevanju društvenih fenomena i problema koji su aktuelni," kaže Vuković.

Medijska haranga

Kao posebno problematičan slučaj medijske zloupotrebe Vuković iznosi to što su pojedini elektronski mediji u istoj emisiji u kojoj su saopšteni detalji o napadu na Medojevića prenijeli poruku Božidara Mićunovića, oca Nenada Mićunovića koji je označen kao napadač i brata Branislava Brana Mićunovića koga je Medojević optužio da rukovodi crnogorskim podzemljem i utiče na političke odluke u Crnoj Gori.

Božidar Mićunović je tom prilikom izjavio:

"Mi nijesmo porodica sa nekim pedigreom kriminala i ne znam čega drugoga, ali bi isto toga Medojevića zamolio da nas u daljim njegovim izjavama izostavi i zaboravi i da nas poštedi svega drugog. A druga stvar, isto bih ga pitao, neka čuje, pa ako je muško neka dođe i neka kaže mene kada je on to sa Branom popio kafu ili ga znao da bi mogao o njemu da priča ovako."
Goran Đurović

Za novinara Vukovića puštanje ovakve izjave u istoj emisiji u kojoj je javnost obaviještena da je Medojević napadnut je nedopustivo.

"Ne da je nedopustivo, nego je to skandalozno da se na takav način proprati taj događaj. Dužnost medija je bila da istraži čitav taj slučaj, ako je postojala kontroverza, a ne na način da se bliskom srodniku jednog od učesnika nekog konflikta daje mogućnost da on jednu sofisticiranu prijeteću poruku uputi nekome ko je javna ličnost i ko učestvuje u političkom životu Crne Gore," kaže Vuković.

Hajde da težimo da živimo u državi u kojoj ćemo biti slobodni, u kojoj ćemo moći slobodno kritikovati predsjednike i ministre i bilo koga, a da to ne znači da će vas neko sačekati, pa da ćete imati šipku po glavi, sprej u lice ili tako nešto.
Gorana Đurovića
iz Demokratskog centra sve podsjeća na početke '90-ih kada su politi;ki neistomišljenici medijski žigosani i politički progonjeni.

"Imate jednu katastrofalnu situaciju da je dnevnik naše državne televizije potpuno identičan sa svojim prilozima i medijskom harangom '91., '92. i današnje 2010. godine. Tu su samo nijanse u pitanju. Tu apsolutno nema nikakve ideološke razlike od devedesetih godina do dana današnjeg. Samo je tada bio jedan protivnik, a danas je drugi," rekao je Đurović.

Izlaz iz postojeće situacije Đurović nalazi u tome da opozicija, nezavisni intelektualci, mediji i, kako kaže, svi zdravo misleći ljudi ne dopuste da se sve zataška već da se sve izvede do kraja.

"Da se konačno niko ni od koga ne plaši, da nemamo stah od nekog imena, od nekoga prezimena i da nemamo straha od MUP-a, policije, ANB-a i bilo koga. Hajde da težimo da živimo u državi u kojoj ćemo biti slobodni, u kojoj ćemo moći slobodno kritikovati predsjednike i ministre i bilo koga, a da to ne znači da će vas neko sačekati, pa da ćete imati šipku po glavi, sprej u lice ili tako nešto."


Pročitajte i ovo:
Opasan zaključak tužilaštva u slučaju Medojevića
Napadač na Medojevića neće biti krivično gonjen
Kreće obračun sa vrhom kriminala?
Prijeti li Crnoj Gori opasnost od Srbije ili od kriminala
Slučaj Šarić: Nesaradnja policija opasna za region
Šarić već godinama osumnjičeni narko bos
XS
SM
MD
LG