Dostupni linkovi

Opasan zaključak tužilaštva u slučaju Medojevića


Ilustrativna fotografija
Formalno pravna ocjena tužilaštva da u napadu na opozicionog lidera Medojevića nema elemenata krivičnog djela, prema riječima njegovih kolega poslanika, savršeno se naslanja na atmosferu u kojoj se legitimiše nasilje nad kritičarima vladajućih krugova, makar oni bili i dio zakonodavne vlasti.

Komentrišući zaključak tužilaštva da je napad Nenada Mićunovića, bratanića kontroverznog biznismena Branislava Brana Mićunovića, na lidera Pokreta za promjene običan prekršaj, u kome nema elemenata krivičnog djela, lider Nove srpske demokratije i poslanik Andrija Mandić kaže da nije nimalo iznenađen.
Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević

"Ja mislim da su šefovi organizovanog kriminala upravo naredili da se ovo krivično djelo kvalifikuje kao prekršaj, da je to bilo neophodno kako bi onaj koji je počinio djelo i neki budući počinilac i težeg djela od ovogo što se sada desilo prosto shvatio da može da bude zaštićen, da može da bude aboliran, da mu je sve dozvoljeno, a da je jedan od pripadnika zakonodavne vlasti prosto nezaštićena osoba nad kojom može da se iživljava svaki pripadnik organizovanog kriminala", smatra Mandić.

Neutemljena ocjena

Prema Zakonu o javnom redu Mićunović je prije par dana Nebojšu Medojevića presreo pred zgradom u kojoj lider Pokreta živi, može biti kažnjen novčanom kaznom od petostrukog do dvadesetostrukog iznosa minimalne zarade ili zatvorom do šezdeset dana.

Medojević tvrdi da je tom prilikom udaren i suočen sa brutalnim prijetnjama zbog izgovaranja imena Branislava Brana Mićunovića. Dok se napadač brani da je poslanika "samo uhvatio za rukav i poručio mu da njegovu porodicu ostavi na miru".

Ta se odluka tužioca i ne može drugačije tumačiti osim kao odluka koja štiti organizovane kriminalne strukture i onemogućava ustavno pravo poslanika na slobodnu javnu riječ.
U Pokretu za promjene kažu da je ocjena tužilaštva da napad na lidera te partije nije politički motivisan, potencijalno veoma opasna:

"To je jedna neutemeljena ocjena i ona predstavlja najozbiljnije ugrožavanje ustavnih prava narodnih poslanika u Skupštini Crne Gore. Ta se odluka tužioca i ne može drugačije tumačiti osim kao odluka koja štiti organizovane kriminalne strukture i onemogućava ustavno pravo poslanika na slobodnu javnu riječ. Krajnju zabrinutost budi podsjećanje da su slični napadi koji su prethodili ubistvu vlasnika i urednika "Dana" pokojnog Duška Jovanovića takođe bili od strane tužilaštva zvanično kvalifikovani kao bezazleni prekršaj. Ovako ponašanje tužilaštva prijeti da praznu priču o obračunu vlasti sa organizovanom kriminalom i njegovim čelnicima pretvori u svoju suprotnost, to jeste u konkretni obračun crnogorske vlasti sa borcima protiv organizovanog kriminala čiji je lider predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević."


Različiti aršini

Zgoroženi su i u Socijalističkoj narodnoj partiji.

"Ovakav bi čin i ovakvo ponašanje osnovnog državnog tužilaštva i ovakvim odlukama obradovalo one koji će u narednom vremenu pokušati da uvedu i poseban vid pritiska na parlamentarce, a to su zastrašivanje i fizički napadi. Moramo se prisjetiti i nekih ranijih incidenata koji su, na žalost, donijeli u jednom slučaju i ubistvo jednog vlasnika i urednika lista. Vrijeme je s toga da Skupština Crne Gore, to jest, njeno rukovodstvo ili Kolegijum reaguje ka vrhovnom tužilaštvu sa sugestijom da se ovakava odluka osnovnog tužioca preispita i eventualno preinači",
smatra poslanik Vasilije Lalošević.

Nebojša Medojević će danas na poziv Ranka Krivokapića prisustvovati sjednici Kolegijuma predsjednika parlamenta, a nakon tog sastanka očekuju se izjave za javnost.

Poslanici Socijaldemokratske partije iz tog razloga nijesu željeli da govore na ovu temu, najavljujući Krivokapićevu izjavu.

Mandić vjeruje da je predsjednik parlamenta osoba koja pothitno mora stati u odbranu poslanika tog doma:

"Mislim da je on prvo pozvano lice zbog toga što njegova stranka za sada nije sumnjičena za čvrstu spregu organizovanog kriminala i političke organizacije za razliku od njihovih koalicionih partnera, ali i u nedavnoj situaciji kada je jedna grupa momaka samo verbalno dobacivala ružne riječi predsjedniku parlamenta, sjećate se da je bila brutalno prebijena, dovedena i privedena u policiju, stavljena u pritvor i da nije bilo dobrog raspoloženja predsjednika parlamenta oni bi sigurno bili optuženi za teško krivično djelo i danas bi se nalazili u zatvoru u Spužu. Ne može predsjednik parlamenta da dozvoli da postoje različiti aršini."


Pročitajte i ovo:
Napad na Medojevića miriše na devedesete
Napadač na Medojevića neće biti krivično gonjen
Kreće obračun sa vrhom kriminala?
Prijeti li Crnoj Gori opasnost od Srbije ili od kriminala
Slučaj Šarić: Nesaradnja policija opasna za region
Šarić već godinama osumnjičeni narko bos
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG