Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Preventivne mjere povećanog stepena zaštite za Medojevića


Nebojša Medojević, foto: Savo Prelević
Uprava crnogorske policije je počela proceduru procjene bezbjednosti lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića nakon napada koji se na njega dogodio u subotu. Policija će u toku dana krenuti u izradu procjene Medojevićeve bezbjednosti i uraditi preventivne mjere zaštite lidera Pokreta za promjene.

Nakon što je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević završio razgovor sa pomoćnikom direktora Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata Miljanom Perovićem, Medojević je saopštio RSE da je time započela procedura izrade procjene bezbjednosti nakon što ga je u subotu napao Nenad Mićunović.

Medojević kaže da je dobio uvjeravanja iz policije da će tokom dana biti primjenjene preventivne mjere povećanog stepena zaštite i objasnio:

"Ja sam u zahtjevu tražio da tu bezbjednosnu procjenu napravi i Agencija za nacionalnu bezbjednost, imajući u vidu prirodu ovog incidenta i činjenicu da se incident desio sa bliskim rođakom lica za koje, po operativnim podacima i uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, jeste bezbjednosno vrlo, vrlo interesantno s aspekta kriminalnog ponašanja i s aspekta organizovanog kriminala. Danas sam dobio neophodne instrukcije i uputstva i moje je sada da pripremim podatke neophodne za tu procjenu i dobio uvjeravanje gospodina Perovića da će oni već u toku dana krenuti sa izradom te bezbjednosne procjene i uraditi neke preventivne mjere povećanog stepena bezbjednosti zaštite mene i s aspekta mjesta gdje radim i stana i parking prostora u skladu sa njihovim standardima, u zavisnosti od njihove procjene moje ugroženosti praviće se plan moje zaštite i vidjećemo u narednom periodu kako će sve to ići."

Medojević je od Uprave policije zatražio procjenu bezbjednosti i eventualni plan zaštite zbog prošlonedjeljnog napada ispred stana od strane Nenada Mićunovića, rođaka kontroverznog biznismena Branislava Mićunovića. Tom napadu je prethodila Medojevićeva izjava novinarima u kojoj je saopštio da bi na Odboru za bezbjednost upitao direktora policije Veselina Veljovića da li je Branislav Mićunović osoba koja ima uticaj na premijera da se postupak protiv Darka Šarića zaustavi.

Kako nam je saopštio Medojević, njegov utisak je da je policija dala prioritet slučaju napada na njega, iako je taj napad tužilaštvo tretiralo kao prekršaj.

"Vjerovatno međunarodne implikacije ovog napada postaju sve očiglednije i o ovom napadu na mene se razgovaralo na sastanku u Briselu, gdje je od strane ljudi i visokih predstavnika Evropske unije skrenuta pažnja da državni funkcioneri, poslanici, novinari, policajci, sudije i tužioci koji se bave organizovanim kriminalom moraju imati adekvatnu zaštitu i adekavatan tretman nadležnih državnih organa, tužilaštava, policije, pravosuđa koji treba preventivno da djeluju. Tako da ono što je dobro u ovom slučaju jeste da je međunarodni pritisak značajno veći nego na bilo koje druge slične slučajeve što mislim da je doprinijelo da svi nadležni državni organi u ovom trenutku, izuzev možda tužilaštva koje se na krajnje neprimjeran način odnijelo prema kvalifikaciji ovog djela, da su svi počeli da rade svoj posao i shvatili da je konačno vrijeme da se preduzmu sve aktivnosti i da se spriječe neke neželjene posljedice, ponavljanje ovog napada sa možda tragičnijim posljedicama", kaže Medojević.

*******
Pročitajte i ovo:
Napad na Medojevića miriše na devedesete
Napadač na Medojevića neće biti krivično gonjen
Kreće obračun sa vrhom kriminala?
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG