Dostupni linkovi

Klub Bošnjaka traži izmjene Zakona o referendumu


Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi. Bošnjački delegati traže izmjene ovog zakona kako bi se definisala pitanja koja mogu biti predmet referenduma, a koja ne.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Edin Ramić izjavio je da pokretanje vitalnog nacionalnog interesa nema za cilj blokiranje Zakona o referendumu, već njegove popravke.

O zahtjevima koje će Klub Bošnjaka pretvoriti u amandmane i pokušati usaglasiti na zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine, Ramić kaže:


„Zakonom je potrebno precizirati koja pitanja mogu biti referendumska u skladu sa nadležnostima RS, Ustavom RS i Ustavom BiH. Potrebno je precizirati i koja pitanja ne mogu biti tretirana Zakonom o referendumu - teritorijalni integritet, suverenitet i bezbjednost BiH. Inicijatori za raspisivanje referenduma, u ovom slučaju predsjednik i Vlada RS, moraju imati saglasnost potpredsjednika s obzirom da u tom dijelu imamo ispoštovanu odluku o konstitutivnosti naroda.“

U organima za sprovođenje referenduma mora biti ispoštovana proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda, a jedna od izmjena koja će se tražiti tiče se i omogućavanja svim građanima, pa i onim u dijaspori, da izađu na referendum, objasnio je Ramić.
Edin Ramić

Iako je i Klub Hrvata u Vijeću naroda imao primjedbi na Zakon o referendumu zbog činjenice da je većina delegata iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, nije pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjednik hrvatskog Kluba Tomislav Tomljanović kaže da će i hrvatski delegati na zajedničkoj komisiji predložiti svoje amandmane, s obzirom da je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa:

„A ima temelje, ja sam obrazložio na Klubu, u činjenici da ovaj zakon jednostavno tehnički je neprovediv, a ovakav kako je napisan onemogućiće jednom velikom broju građana da se izjasne na referendumu. Zašto? Zato što je vrlo jasno propisano kako se formira birački popis na razini države, i brigu o tom biračkom popisu vodi Izborno povjerenstvo, i posebno izjašnjavanje građana koji se izjašnjavaju poštom vrši se isključivo preko tog povjerenstva, znači preko Sarajeva, ne preko nekih općinskih ili nižih razina, tako da jednostavno taj broj građana neće moći biti obuhvaćen jer ove komisije nisu u mogućnosti to napraviti.“

Kako saznajemo, zajednička komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine o ovom pitanju mogla bi biti održana 2. marta.

Pročitajte i ovo:
Dileme nakon usvajanja Dodikovog zakona
Narodna skupština RS usvojila Zakon o referendumu
Vlada RS usvojila Prijedlog zakona o referendumu
Kukan: Dodikova odluka opasna, nema odvajanja RS

XS
SM
MD
LG