Dostupni linkovi

Kukan: Dodikova odluka opasna, nema odvajanja RS


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik
Vlada Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom direktno je prekršila Dejtonski sporazum povlačeći dugo najavljivani potez - usvajanjem Prijedloga zakona o referendumu koji uređuje raspisivanje i sprovođenje entitetskog referenduma i referenduma u opštini.

Evropska unije je reagovala kroz Eduarda Kukana, predsjednika delegacije Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan, koji je izjavio je da je potez Vlade RS veoma opasan, te da je Dodik učinio pogrešan politički potez.

"(Ovo je) vrlo, vrlo loše za budućnost zemlje i mislim da je to bila pogrešna politička odluka, u najmanju ruku," rekao je Kukan za Radio Slobodna Evropa.

"Ukoliko budu nastavili dalje, to će biti kršenje Dejtonskog sporazuma i razaranje jedinstvenosti BiH. A mogućnosti da se Republika Srpska odvoji, nema. Međunarodna zajednica mnogo jedinstvenijim stavom mora pokazati da ovakve stavove neće tolerisati", poručio je slovački diplomata.

Dodik je, uprkos višestrukim upozorenjima međunarodne zajednice, izašao iz ustavnih nadležnosti i sve oči trenutno su uprte u visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka.
Eduard Kukan: Ukoliko budu nastavili dalje, to će biti kršenje Dejtonskog sporazuma i razaranje jedinstvenosti BiH. A mogućnosti da se Republika Srpska odvoji, nema. Međunarodna zajednica mnogo jedinstvenijim stavom mora pokazati da ovakve stavove neće tolerisati

U Kancelariji OHR-a u Sarajevu kažu da je Vlada RS obavezna da poštuje Dejtonski sporazum u cijelosti.

„Vlada RS iz tog razloga treba prestati sa ugrožavanjem međunarodnih obaveza i opredjeljenja BiH, a organiziranjem referenduma o ovim pitanjima, po nama, SNSD manipulira glasačima u RS kako bi se skrenula pažnja sa stvarnih ekonomskih problema sa kojima se suočavaju građani,“ rekao je portparol OHR-a Mario Brkić.

IZBORI

Pravni ekspert Kasim Trnka kaže da Republika Srpska nema pravni osnov za donošenje zakona o referendumu, niti da ga provodi. On podsjeća da se vlast u tom bh. entitetu vodi logikom Radovana Karadžića u ratu - stvara faktičko stanje očekujući da će nakon dužeg vremena to biti i pravno priznato:

„Oni su očigledno i sami svjesni ako bi takvo pitanje bilo koje je izvan nadležnosti tog entiteta, da bi onda proizvelo određeno faktičko stanje koje bi se vrlo negativno reperkutiralo na političke odnose u BiH, ali očigledno njihov koncept ide na to da takvu situaciju prolongiraju dok se ili ne zamori međunarodna zajednica, ili se ne prihvati faktičko stanje - jer, nažalost, Dejtonskim sporazumom je i prihvaćeno faktičko stanje RS, iako je, kao što znamo, ona nastala potpuno suprotno tada važećem ustavu BiH.“

Da je utvrđivanje prijedloga Zakona o referendumu protivustavno, slaže se i poslanik SDA u Parlamentu BiH Šefik Džaferović. Umjesto da se gradi politička klima, ističe Džaferović, takvom odlukom se narušavaju politički odnosi u BiH

„Taj zakon je zapravo provociranje i taj zakon je narušavanje ionako teške političke situacije u BiH. Poslanici SDA u Narodnoj skupštini RS će se suprotstaviti tome, a kasnije u Vijeću naroda, naravno, koristiti sve moguće mehanizme protiv toga. Mi očekujemo da i međunarodna zajednica konačno zauzme oštriji stav prema takvim pitanjima,“ poručio je Džaferović.

Brus Hičner, profesor američkog univerziteta Taft i direktor projekta Dejtonski sporazum, kaže za Radio Slobodna Evropa da namjeru Dodikove vlade treba posmatrati i u kontekstu pozicioniranja za predstojeće izbore:

„Politička atmosfera unutar RS opterećena je velikim tenzijama kada je riječ o referendumu. Mislim da debata oko ovog pitanja zapravo ima u značajnoj meri kao svoju pozadinu političke sporove unutar ovog entiteta uoči predstojećih izbora. Jedno je sigurno: međunarodna zajednica neće priznati rezultate jer bi time stvorila presedan za održavanje referenduma o svakom pitanju u BiH, što bi podrilo sam Dejtonski sporazum.“

NAJPOPULARNIJI SRPSKI POLITIČAR

Analitičarka Tanja Topić isključuje mogućnost političke priče o referendumu, posebno u onom dijelu koji se odnosi na moguće osamostaljenje i nezavisnost Republike Srpske. Prema njenim riječima, radi se o Dodikovom nastavku izbornog procesa iz 2006. godine, kojim pokušava manipulisati građanima:
Dušan Janjić: Trenutno je Dodik najpopularniji srpski političar ako se gleda srpski korpus. Dakle, Dodik je taj koji Tadiću određuje rejting u srpskoj zajednici - i Tadić o tome mora da razmišlja.

„Ako se ostvare namjere za održavanje referenduma, vrlo je zanimljivo i referendumsko pitanje koje bi se skoncentrisalo na pitanje i poštovanje okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma, gdje se postavlja pitanje smisla takvog referenduma. Toliko potrošenog novca - zašto, u koju svrhu i šta bi se na kraju učinilo i sa odgovorom koji je već unaprijed poznat?“

U cijeloj priči interesantan je i stav Beograda s obzirom da srbijanski predsjednik Boris Tadić uporno propagira Srbiju kao garanta Dejtonskog sporazuma. S obzirom da je ovo do sada najjači udar na dejtonsku Bosnu s pažnjom valja očekivati budući Tadićev potez.

Predsjednik beogradske nevladine organizacije Forum za etničke odnose Dušan Janjić, o tome kaže:

„Trenutno je Dodik najpopularniji srpski političar ako se gleda srpski korpus. Dakle, Dodik je taj koji Tadiću određuje rejting u srpskoj zajednici - i Tadić o tome mora da razmišlja. S druge strane, Srbija ima tu opštu priču da je ona garant Dejtonskog sporazuma, što je tačno, da je ona za celovitu BiH, ali jako je naivno pretpostaviti da bi Dodik išao na poteze na koje ide bez konsultacija sa Srbijom, kao što je jako naivno i verovanje mnogih u Briselu i Vašingtonu da Beograd može da zaustavi Dodika. Ja lično milsim da je Dodik trenutno jači i od Tadića i od Beograda. Ne bih očekivao da Tadić može išta da uradi, a neće to ni biti prvi put da on nešto obeća što ne može da uradi.“
XS
SM
MD
LG