Dostupni linkovi

Ashton posjetu Balkanu počinje u Sarajevu


Catherine Ashton u Evropskom parlamentu 11. januara
Catherine Ashton u Evropskom parlamentu 11. januara
Elvir Bucalo

Visoka predstavnica EU i potpredsjednica Evropske komisije, Catherine Ashton, danas počinje posjetu Balkanu, u okviru koje će posjetiti Sarajevo, Beograd i Prištinu.

Ashton će kasno u srijedu stići u Sarajevo i sa bh. zvaničnicima će se sastati u četvrtak ujutro.

Prva posjeta evropske ministrice vanjskih poslova regionu biće prilika da se prenesu poruke Brisela, prije svega, bh političarima, o tome kako Unija vidi i želi da vidi bh. državu.

Posjeta prve evropske ministrice BiH, nakon usaglašavanja detalja novog evropskog pristupa BiH sa španskim predsjedništvom, je jasan znak važnosti kakvu stabilizaciji bh. prilika pridaje zvanični Brisel.

Ashton je u u saopštenju objavljenom na internet stranici rekla da želi da naglasi koliko je važno da BiH nastavi evropski put.

"BiH se nalazi na važnoj prekretnici političkog razvoja i što pre želim da naglasim koliko je važno da BiH nastavi svoj put ka EU", navodi se u saopštenju.

Ashton ističe da se unapred raduje razgovoru o sledećim koracima koje Beograd namerava da preduzme u podnošenju aplikacije za članstvo u EU.

"Na Kosovu sam posebno zainteresovana za diskusije o napretku načinjenom u oblasti vladavine zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala te u rukovođenju", ističe Eštonova.

Obećanja

Pre polaska u posetu Ashton je istakla da je zapadni Balkan veliki prioritet u inostranoj politici EU, i da Brisel ostaje posvećen evropskoj perspektivi celog regiona.

U saopštenju se navodi da će se AShton sastati sa političkim liderima i predstavnicima civilnog društva i misija EU u regionu.

Ashton je u nekoliko dosadašnjih javnih istupa, koje mediji i ne samo oni ocjenjuju uopštenim, bez čvrste osnove i poruke, ipak imala par tačaka - i to baš na BiH, gdje je pokazala da razumije koliko je važno ozbiljno shvatiti bh. situaciju.

"Za mene je jasno - to je država u kojoj različite zajednice moraju živjeti zajedno - svaka sa svojim ponosom, ali zajednički život je neminovnost. Mogu imati onoliko referenduma koliko žele, ali, na kraju, riječ je o jednoj državi", rekla je Ashton, najavljujući snažniji evropski angažman u BiH.

Baronesa je, namjerno ili ne, govoreći o BiH, rekla da će evropske poruke i politika, ukoliko ne bude išlo, kao što i ne ide, komunikacijom "evropski političari - bh. političari - narod", krenuti nešto drugačijim putem.

Zaobilazeći one koji do sada nisu imali volje za saradnjom, Brisel se namjerava obraćati direktno onima koji će ove jeseni svojim glasovima odlučiti tok bh. politike nakon izbora, da tu priliku iskoriste na najbolji mogući način.

Evropsku ministricu vanjskih poslova će uskoro, slijediti i predsjedavajući Vijeća ministara EU, šef španske diplomatije, Miguel Angel Morationos, komesar za proširenje Stefan Fule, te nova komesarka za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom.

Svi oni će iz svoga ugla pokušati podsjetiti sugovornike na terenu na obećanja kakva su dali zaklinjući se u jedan od rijetkih još uvijek živih bh. konsenzusa, onaj o evropskim integracijama.

Pročitajte i ovo:
Novo ohrabrenje za BiH
Pack: Rješenje nije u trećem entitetu već u reformi Ustava
San Martin: Nije vrijeme za 'Dejton 2'
Kukan: Dodikova odluka opasna, nema odvajanja RS
Ministri EU: Nema skorog kraja BiH krizi
XS
SM
MD
LG