Dostupni linkovi

Obama optužio Al-kaidu u Jemenu za pokušaj napada na avion


Američki predsjednik Barak Obama prvi put je danas optužio ogranak Al-Kaide u Jemenu da je obučila i naoružala Nigerijca koji je pokušao da aktivira eksploziv tokom ljeta na liniji Amsterdam-Detroit na dan katoličkog Božića.

U svom redovnom nedjeljnom obraćanju naciji preko radija, Obama je optužio Al-Kaidu da je odgovorna za pokušaj napada na avion američke avio - kompanije dodajući da su SAD u ratu protiv "mreže mržnje i nasilja širokih razmjera".

"Znali smo da je (napadač) došao iz Jemena gdje su na sceni siromaštvo i pobunjenički pokreti sa puno žrtava. Očigledno je da se pridružio ogranku Al-Kaide i da su ga oni obučavali, naoružali eksplozivom i usmjerili da izvede napad na taj avion koji je letio za Ameriku", rekao je Obama govoreći o 23-godišnjem napadaču.

Nigerijac Abdul Faruk Abdulmutalab pokušao je 25. decembra da aktivira eksploziv u avionu Erbas A-330 američke kompanije Nortvest Erlajns sa 278 putnika.

Američke vlasti do sada nisu javno optužile Al-Kaidu da stoji iza tog pokušaja napada, navodeći samo da je napadač agentima Federalnog istražnog biroa (FBI) priznao da je povezan sa Al-Kaidom.
XS
SM
MD
LG