Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pronađena Picassova gitara od bojenog drvetaItalijanska policija pronašla je u jednoj kutiji za cipele gitaru od bojenog drveta sa Picassovim potpisom. Gitara će uskoro biti izložena u muzeju savremene umjetnosti u gradiću Macagno.

Priča o gitari obojenoj u žuto, sivo i crno koju je Pablo Picasso napravio za svoju kćer od komada drveta, dosta je duga i puna peripetija. Instrument je na kraju završio u rukama Picassovog prijatelja, italijanskog umetnika Giuseppea Vittorija Parisija, koju mu je sam poklonio.

Parisija je pri kraju života jedan trgovac ubijedio da mu preda gitaru kako bi je stavio pod staklo, ali se instrumentu od tada izgubio svaki trag.

Kada je Parisi u januaru ove godine umro, njegova žena obratila se istražiteljima kako bi pokušali da pronađu dragocjeno djelo. Pošto su uz mnogo muke uspjeli da rekonstruišu sve puteve kojim je gitara prolazila, na kraju su je pronašli sakrivenu u kutiji za cipele u stanu trgovca, koji je gitaru, u suštini, ukrao.

Shodno posljednjoj želji Giuseppea Vittorija Parisija, legitimnog vlasnika gitare, ona će biti izložena kao stalni eksponat u muzeju savremene umjetnosti u gradiću Macagno u Lombardiji.
XS
SM
MD
LG