Dostupni linkovi

Sastanak domaćih lidera (ne)moguća misija


Arhivski snimak: lideri političkih partija
Arhivski snimak: lideri političkih partija
Sastanak lidera bosanskohercegovačkih političkih partija u Banjoj Luci 30. oktobra, kojeg je sazvao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, najvjerovatnije neće biti održan s obzirom na činjenicu da je većina stranaka iz Federacije BiH odbila da učestvuje u tim razgovorima.

Istovremeno, Dodik je izjavio i da je spreman da dođe već sljedeće sedmice u Sarajevo ukoliko partije iz ovog bh. entiteta zakažu sastanak.

Sudeći prema izjavama, do razgovora neće doći jer većina političkih stranaka u Federaciji BiH ne želi učestvovati u sastancima u kojima nema međunarodnih predstavnika, na čemu insistira Milorad Dodik.

Tako, zapravo, rok za dogovor koji im je postavila EU i američka administracija, a to je 18. novembar, za kada je zakazana sjednica Vijeća za provođenje mira, neće biti ispoštovan.

Nakon neuspješnih butmirskih razgovora na kojem je većina bosanskohercegovačkih lidera odbila paket međunarodne zajednice o budućem ustroju Bosne i Hercegovine, kao grom iz vedra neba odjeknula je najava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će organizovati sastanak domaćih političara u Banoj Luci, 30.oktobra. Dodikova želja je da se razgovora bez međunarodnih predstavnika jer odluke u BiH, kako ističe, donose domaći lideri:
Milorad Dodik prilikom dolaska u Butmir

„Domaći dijalog bez stranaca je nešto što možemo da uradimo. Mi smo, inače, protiv atmosfere koja je napravljena.“

Nakon što su stranke iz Federacije BiH odbacile Dodikov prijedlog, lider SNSD-a je u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine rekao kako je spreman da o istim temama razgovora i u Sarajevu ukoliko sastanak organizuju stranke iz tog bh. entiteta.

RAZGOVARATI SE TREBA

Sudeći prema izjavama, do takvog sastanka neće doći jer, kako kaže predsjednik SDA Sulejman Tihić, od njega nema koristi. Tihić za naš radio kaže kako nije problem u mjestu održavanja sastanka, jer predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, prema njegovim riječima, nije cilj da se postigne dogovor već da obustavi butmirski proces i isključi međunarodnu zajednicu iz tog sporazuma:

„Jer ovo iskustvo koje smo imali u posljednje vrijeme, pogotovo oko prudskog procesa, najbolje govori kakav je on i šta on u stvarnosti želi. I ona kada smo se nešto dogovorili u okviru prudskog procesa, on to nije ispoštovao. Ove ponude koje iznosi, on samo iznosi zbog toga da bi nekim naivnima, međunarodnoj zajednici pokazao kao da on želi da razgovara, kao da on želi da se dogovora. Ustvari, on želi samo da kupuje vrijeme.“
Sulejman Tihić prilikom dolaska u Butmir, Foto: Midhat Potruović

I Stranka za BiH ne planira da inicira sastanak koji bi okupio bosanskohercegovačke lidere u Sarajevu. U toj političkoj partiji kažu kako su opredijeljeni za nastavak butmirskog procesa i ne vide potrebu za paralelne razgovore, ističe Damir Arnaut, pravni savjetnik predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića:

„Razgovarati se aposolutno treba. Naša je politika, i mislim da je to politika svih stranaka u Federaciji, da je neophodno razgovarati. Međutim, ono što je indikativno je da gospodin Dodik ne želi razgovarati u prisustvu stranih zvaničnika. Pitanje BiH ne samo zbog prisustva OHR-a i zbog drugih stvari je, prije svega, ne samo domaće već i međunarodno pitanje, tako da je učešće međunarodne zajednice tu neophodno.“

VIRTUELNOST I ŽVAKAĆA GUMA

Portparol HDZ 1990 Veso Vegar kaže da ta stranka preferira učešće međunarodnih predstavnika o otvorenim pitanjima u BiH, ali i da su svjesni da razgovori domaćih lidera se ne smiju isključiti:

„Ako ne odemo na jedan sastanak, to ne znači da smo mi protiv sastanaka, samo je pitanje sada koliko su sastanci dobro pripremljeni, koji je njihov cilj i što je na dnevnom redu.“

U PDP-u nemaju ništa protiv sastanaka domaćih stranačkih lidera, ali, kako kažu, oni se mogu dogovoriti samo o tehničkim pitanjima. Ustavne promjene ne mogu biti predmet razgovora jer se u Butmiru, po ko zna koji put, pokazalo da imaju dijametralno suprotne stavove, kaže potpredsjednik te političke partije Branislav Borenović:
Damir Mašić, Foto: Midhat Poturović

„Pitanje koliko ustvari stranke koje su vladajuće stranke na nivou BiH mogu postići kompromis oko praktičnih pitanja vezano za viznu liberalizaciju, za pitanje imovine i euroatlantske integracije.“

Socijaldemokratska partija BiH je spremna da učestvuju u razgovorima koje iniciraju predstavnici Evropske unije ili američke administracije. Istovremeno, kategorični su u tome da neće učestvovati na sastancima koje će organizovati stranke vladajuće koalicije. Govori portparol stranke Damir Mašić:

„Jer smatramo da nema nikakve potrebe da mi zajedno sa njima dogovaramo i razgovaramo nešto što je isključivi njihov posao.“


Predstavnici Evropske unije i američke administracije, nakon završenih razgovora u Butmiru prošle sedmice, dali su rok bosanskohercegovačkim liderima da postignu dogovor do sjednice Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira, koja je zakazana za 18. novembar. Uprkos njihovom optimizmu da postoji šansa za postizanje napretka do tog datuma, analitičari u BiH upozoravaju na ozbiljne prepreke do konačnog rezultata. Profesor banjalučkog Filozofskog fakulteta Miodrag Živanović:

I 18. novembra kada se pojave i međunarodni predstavnici, takođe se neće ništa važno dogoditi. Sve će biti jedna virtuelnost, i to obostrana, koliko sa strane lokalnih političara, toliko i sa strane međunarodne zajednice. Mislim da će, nažalost, ta žvakaća guma da se rasteže pedesetak, ako ne i više godina. U tom slučaju BiH, naravno, nema šansu, a i mi kao ljudi, kao građani koji živimo ovdje, nemamo također šansu.“

Profesor Živanović kaže da je teško reći koji je izlaz iz trenutne političke situacije u Bosni i- Hercegovini. Prema njegovom mišljenju, građani ne bi trebali izaći na izbore naredne godine jer će u suprotnom dati legitimitet konceptu koji je i doveo do sadašnjeg stanja i prema kojem je Bosna i Hercegovina na dnu ljestvice u Evropi u svim oblastima.
XS
SM
MD
LG