Dostupni linkovi

Butmirski proces izaziva i zabrinutost i nadu


Pedi Ešdaun, jedan od bivših visokih predstavnika u BiH
Pedi Ešdaun, jedan od bivših visokih predstavnika u BiH
Tri bivša visoka predstavnika u BiH Volgan Petrič, Pedi Ešdaun i Kristijan Švarc-Šiling uputili su otvorenom pismu, povodom predstojećih butmirskih pregovora.

Oni su pozdravili činjenicu da EU i međunarodna zajednica ponovo posvećuju ozbiljnu pažnju BiH, istakavši da butmirski proces istovremeno izaziva i zabrinutosti i nade.

U otvrenom pismu se navodi da je način na koji je butmirska inicijativa pripremljena doveo u opasnost ovlaštenja i integritet visokog predstavnika međunarodne zajednice i budućeg specijalnog predstavnika EU.

"Od velike je važnosti da se OHR u cijelosti integriše u ovaj proces koji će omogućiti odgovarajući i dostojanstven kraj procesa implementacije mira i otvaranja novog poglavlja. Međunarodna zajednica može podržati BiH samo ako mi radimo na miran, sveobuhvatan, neantagonističan i transparentan način sa doborm voljom i na osnovu objektivnih kriterija", navodi se u pismu.

Bivši visoki predstavnici su istovremeno naveli da butmirski razgovori sa druge strane predstavljaju istinsku mogućnost da se riješi trenutni politički zastoj i da se ostvari evropska budućnost BiH.

"Želimo, nadamo se i vjerujemo da ovi razgovori neće propasti, međutim ukoliko se tako nešto desi Savjet za implementaciju mira mora zadržati rezervna ovlaštenja kako bi garantovao mir i stabilnost BiH i nakon zatvaranja OHR-a", piše u pismu.

U pismu se naglašava i da pitanje entitetskog glasanja možda neće morati da se razmatra na ovim pregovorima, koji su samo prvi korak u dugom procesu ka Evropi, ali da je, kako ističu, od suštinske važnosti da sve strane budu svjesne da će se prije okončanja procesa u koji su se oni upustili tražiti ukidanje entitetskog glasanja u sadašnjoj formi kako bi BiH ispunila uslove neophodne za jednu evropsku državu.

Kao zadatke od specijalne važnosti, tri bivša visoka predstavnika ističu neophodnost da se Predsjedništvo, vlade i parlamenti, uključujući opozicione partije, uključe kao punopravni partneri u procesu reformi koji treba da dovede do stabilizacije državnih institucija, jačanja demokratije, vladavine zakona i ubrzavanje evropskih integracija.

Bivši visoki predstavnici pozvali su članice EU da što prije ovlaste Evropsku komisiju da ukine vize za građane BiH pod uslovom da su ispunjeni svi neophodni uslovi iz Mape puta, ističući da povezivanje slobode putovanja sa drugim političkim pitanjima u ovim pregovorima ozbiljno narušava kredibilitet Evrospke komisije i zemalja članica EU.
XS
SM
MD
LG