Dostupni linkovi

Bildt i Steinberg očekuju dogovor u novembru


Bildt i Steinberg
Bildt i Steinberg
Zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg i šef diplomatije Švedske Carl Bildt ocijenili su, nakon današnjih butmirskih razgovora, da postoji šansa za postizanje napretka do sastanka Savjeta za provođenje mira, zakazanog za 18. novembar.

Domaća javnost, međutim, nije tako optimistična, a politički analitičari u BiH upozoravaju na ozbiljne prepreke do konačnog rezultata.

Bildt i Steinberg najavili su da će proces započet u Butmiru biti nastavljen iduće sedmice, te da će tim stručnjaka Evropske unije i SAD-a boraviti u BiH, kako bi nastavili razgovore sa liderima političkih stranka s ciljem postizanja dogovora.

Bildt i Steinberg su drugu rundu butmirskih razgovora ocijenili su kao važnu i vrijednu, a za razgovore da su bili "posebno konstruktivni".

U zajedničkoj izjavi Bildt i Steinberg su izjavili da su lideri bh. političkih stranaka iskazali zajedničko opredjeljenje da rade na integraciji zemlje u NATO savez i EU, i da se proces započet u Butmiru nastavlja.

Baza EUFOR-a u Butmiru
Dvojiva diplomata su rekli da su politički lideri u BiH svjesni da je potrebno naći rješenje u vezi sa državnom i vojnom imovinom, što bi omogućilo tranziciju Kancelarije viskog predstavnika u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Bildt i Steinberg podsjećaju da su sa liderima stranaka razmatrali paket prijedloga koji bi, po mišljenju EU i SAD-a, doprinio ostvarenju cilja oko kojeg među strankama postoji saglasnost.

"Atmosfera među liderima stranaka je poboljšana. Oni sve više shvataju da je potrebno da rade zajedno, ali proces će zahtijevati dalje razgovore u strankama i među strankama. Zato će se proces nastaviti i stručnjaci će se vratiti,“ rekao je Bildt novinarima.

Steinberg je dodao: „Zato što postoji zajednički cilj smatramo da postoji i čvrsta osnova da se postigne dogovor među političkim partijama. Iako je proteklih par dana bilo napretka, stranke moraju pokazati opredijeljenost i fleksibilnost da se dođe do zajedničkog stava o bitnim pitanjima. Mnogo važnog posla ostalo je pred nama.“

Optimista je i Jelko Kacin, poslanik u Evropskom parlamentu, koji vjeruje da su bh. lideri shvatili da međusobni verbalni rat ne vodi nikuda, ali upozorava:

"Butmirski igrokaz"

„Bit nerezultata je nedostatak povjerenja. Zato u BiH treba znatno više uložiti u stavaranje prave atmosfere i u javnosti i u medijima kako unapred bilo kakav dgovor ne bi bio protumačen kao poraz ili popuštanje te ili one strane. Zato mislim da drugačije nego na duži rok i sa pozitivnom energijom nije moguće očekivati proboj.“

Domaći političari u svojim izjavama bili su manje optimistični. Velika očekivanja u uspjeh nastavka procesa i sastanaka u Butmiru nemaju ni politički analitičari u BiH. Direktor Centra za međunarodne odnose u Banjoj Luci Miloš Šolaja kaže da, bez obzira na međunarodni pritisak, domaće političke snage nisu spremne na dogovor.

„Veliko je pitanje da li je ovo bio pravi trenutak i da li je izabran najpogodniji način da se to sve riješi, ali mora biti malo više političke volje da bi se to ostvarilo. Da bi se ostvarila ta volja, mora se spustiti politička retorika. Savršeno je jasno da se od Dejtonskog sporazuma neće odustati, prije svega neće u njegovoj primjeni dok se ne promijeni Ustav BiH, a od principa pogotovu jer takav konsenzus neće moći biti uspostavljen. Prema tome, treba krenuti s jednom realnošću,“ rekao je Šolaja.

Prosefor Rusmir Mahmutčehajić, direktor NVO Forum Bosna, pred sam početak prve runde pregovora u Butmiru za naš program prognozirao je da će ovaj proces propasti ukoliko se susjedne zemlje, a prije svega Srbija, ne prestanu miješati u unutrašnje stvari BiH. Danas, kada je i druga runda pregovora u Butmiru okončana bez konkretnih rezultata i dogovora, prof. Mahmutčehajić kaže:

Jelko Kacin
„Sudionici ovog butmirskog igrokaza nisu zapravo promijenili ništa u svojim stavovima koji se na Bosnu i njeno okruženje primjenjuju gotovo cijelo jedno stoljeće. Ako se želi srediti prilike u BiH, političke i sve druge, onda se Beogradu i Zagrebu mora jasno dati na znanje da oni imaju neprihvatljivi stav u odnosu prema svom prvom susjedu.“
Da veliki dio odgovornosti za neuspjeh u Butmiru snosi i međunarodna zajednica slaže se i analitičar Balkanske istraživačke mreže Srećko Latal, koji ističe da je napravljena loša procjenu političke situacije u BiH.

„Po ko zna koji put pokazuje nedostatak shvatanja realnosti političke situacije, političke scene u BiH i ignoriše ključne kako lokalne, tako čak i međunarodne institucije koje bi morale biti uključene u ovakav proces. A te institucije su npr. skupštine BiH kako državne, tako i entitetske, zatim lokalni stručnjaci, Akademija, nevladine organizacije, a da ne spominjem Ured visokog predstavnika koji je većim dijelom bio totalno zaobiđen.“

Na pitanje da li se slaže sa ocjenama da se sastanak u Butmiru trebao pripremati drugačije, duže i ozbiljnije i koliko vjeruje u uspjeh misije EU u ovom procesu, Kacin odgovara:

„Ja znatno više povjerenja i očekivanja polažem u buduće predsjedavanje - znači u špansko predsjadavanje.“
XS
SM
MD
LG