Dostupni linkovi

Abas: Pekid kolonizacije je preduvjet



Američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell obavijestio je u petak palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa da nije postigao dogovor s Izraelom o zamrzavanju kolonizacije, objavio je visoki palestinski zvaničnik.

- Senator Mitchell nas je informirao da nije postigao dogovor s Izraelom o prekidu kolonizacije, kazao je novinarima glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat nakon susreta američkog izaslanika i Abbasa u Ramallahu na Zapadnoj obali. I dalje ćemo nastojati da prevaziđemo sve prepreke, dodao je Erakat.

Palestinci traže prekid kolonizacije na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, prije svake obnove mirovnih pregovora s Izraelom, prekinutih krajem 2008.

Predsjednik Abbas obavijestio je senatora Mitchella da pitanje prekida kolonizacije neće biti predmet nikakvih ustupaka, kazao je Erakat.

Prema njegovim riječima, napori senatora Mitchella u deblokiranju aktuelne situacije nastavit će se u regiji, ali i u New Yorku, gdje Abbas i Netanyahu treba iduće sedmice da prisustvuju raspravama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Nadamo se da će se postići globalna saglasnost o svim pitanjima jer Mitchell sve svoje napore usmjerava u tom cilju, objasnio je palestinski pregovarač.

Prije dolaska u Ramallah, Mitchell je u Jerusalemu razgovarao s Netanyahuom tri puta u sedmici dana, pokušavajući da pronađe kompromis o kolonizaciji.
XS
SM
MD
LG