Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bush objavio ukidanje viza za šest europskih zemalja i Južnu Koreju


Američki predsjednik George W. Bush u petak je na prigodnoj svečanosti u Bijeloj kući objavio da Sjedinjene Države ukidaju vize za državljane Mađarske, Slovačke, Češke, Litve, Latvije, Estonije i Južne Koreje.

"Uskoro će građani tih zemalja moći putovati u SAD poslovno ili kao turisti bez viza. Čestitam tim bliskim prijateljima i saveznicima na tom postignuću", rekao je Bush na svečanosti u ružičnjaku Bijele kuće.

Tih sedam zemalja, po Bushevim su riječima poduzele neke specifične korake za ukidanje viza, kao što je uvođenje biometrijskih putovnica, zaštićenih od krivotvorenja.

Bush je također kazao kako je sedam zemalja pristalo dijeliti informacije o sigurnosnim prijetnjama SAD-u, te da će njihovi građani koristiti novi sustav koji traži da se putnici registriraju preko interneta, uoči odlaska u Sjedinjene Države.

Na svečanosti je sudjelovala američka državna tajnica Condoleezza Rice, ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff, te veleposlanici 13 zemalja obuhvaćenih programom, sedam za koje se ukidaju vize i šest kandidata.

XS
SM
MD
LG