Dostupni linkovi

Dramatičan pad na evropskim i azijskim berzama.


Na evropskim berzama su na početku današnjeg trgovanja vodeci indeksi pali više od cetiri posto zbog strahovanja ulagača od novih dubioza u evropskom finansijskom sektoru.

FTSEurofirst 300 indeks vodecih evropskih dionica jutros se strmoglavio 4,2 posto, na 1.044 boda. Londonski FTSE indeks potonuo je 4,7 posto, pariški CAC indeks 4,4, a frankfurtski DAX indeks oko 4,2 procenta.

Finansijski sektor je pod pritiskom zbog dramaticnih vesti o spašavanju nemacke hipotekarne banke Hipo Ril Estejt (Hypo Real Estate) preko vikenda, u što se morala umešati i nemacka vlada, upumpavajući 35 milijardi evra.

Nemačka kancelarka, Angela Merkel, saopštila je da će država garantovati svu privatnu štednju, što je odmah nakon nje učinila i Danska.

Slične garancije prošle sedmice su svojim građanima dale Irska i Grčka, koje su bile kritikovane i u Berlinu i u drugim evropskim glavnim gradovima.

I druga po veličini italijanska banka, UniCredit, tražila je rešenje svojih problema preko vikenda te najavila prikupljanje svežeg kapitala.

Cene deonica deonica BNP Paribasa pala je 4,2 posto, Credit Agricole 6, Societe General 6,9, Dexie 12,8 posto, a Commerzbank 15,7 posto.

Indeksi na ruskim berzama pali su za 11,8 procenata

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ja pao 4,3 posto, što je najniži nivo od februara 2004. godine.

Osim u finansijskom sektoru, ponajviše su pale cene deonica izvoznika i proizvođača elektronike, jer se ulagači plaše da će zbog slabljenja svetske privrede pasti prihodi tih kompanija.

XS
SM
MD
LG