Dostupni linkovi

Zagreb postao preopasan za djecu?


Zagreb
Zagreb

Nakon ljetošnjeg ubojstva maturanta Luke Ritza, u Zagrebu je posljednjih dana ponovo zabilježeno nekoliko huliganskih napada na maloljetnike, a 17-godišnji mladić je s potresom mozga i slomljenom vilicom završio u bolnici. Policija je jučer uhitila nasilnike, no mediji i roditelji tvrde da je glavni grad Hrvatske postao preopasan za djecu i traže pojačanu zaštitu.

"Imam dijete koje je staro 15 godina i ide u drugi razred srednje škole i curicu, koju me je strah pustiti da se sama u 22:00 vraća kući poslije nekog treninga ili slobodne aktivnosti."

Strah od uličnih huligana, uglavnom maloljetničkih bandi, koje, kao prošlog vikenda u zagrebačkom Vrapču, sačekuju vršnjake i iz čista mira ih pretuku, ponovo je uzdrmao javnost, pogotovo što je još živo sjećanje na strašno ljetošnje ubojstvo maturanta Luke Ritza koji se vraćao kući, a huligani ga, iz čista mira napali, doslovce zbog mobitela i tri kune.

Pedagoginja u zagrebačkoj prvoj Ekonomskoj školi, Tatjana Antić Kivać:

"Čak više nemaju ni nekog razloga, nego iz čiste dosade. Kada pogledate, oni nemaju čime da se bave. Oni, ili su na ulici, ili su po nekim kafićima, gdje se strašno pije. Alkohol je postao pomodarstvo, da je to strašno."

Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke, Aleksandra Ljuba, potvrdila je da je policija jučer privela osam članova te nasilničke skupine, koja je samo prošlog tjedna počinila više napada, a svoje žrtve su uglavnom sačekivali i premlaćivali u pothodniku kod željezničke postaje Vrapče. Među nasilnicima je čak i troje djece, dakle ispod 14 godina:

"Tijekom vikenda, spomenuti maloljetnici i djeca, na području Vrapča, u blizini tog pothodniku koji je toliko spominjan u medijima, sačekivali su druge maloljetnike i tjelesno ih ozljeđivali. Nije tu bio neki posebni razlog, niti motiv. Žrtve su bili uglavnom 14-godišnjaci i jedan 17-godišnji mladić."


U policiji tvrde da se, unatoč svim događanjima u Zagrebu, ali i ostalim većim gradovima, Splitu i Rijeci, ne može reći da je maloljetničko nasilje u Hrvatskoj u porastu, barem ne statistički:

"Otprilike je jednaki broj kaznenih djela, koja su počinili maloljetnici, u odnosu na prvih osam mjeseci prošle i ove godine. U prvih osam mjeseci prošle godine je bilo 521 kazneno djelo koje je počinio maloljetnik, a ove 524. Ne možemo govoriti o nekoj eskalaciji maloljetničkog kriminaliteta."


Doktorica Gordana Kuterovac Jagodić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta - kolikogod zvučalo "otrcano", ali riječ je o poremećenom sustavu vrijednosti u društvu, na što djeca i mladi reagiraju:

"To je reakcija na neku bespomoćnost, na nekakvu besperspektivnost ili nekakvu situaciju u kojoj nema neke kreativne zabave ili konstruktivnog bavljenja vremenom. Oni se priklanjaju i tako lošim grupama. Smatraju da je bolje imati bilo kakvu grupu kojoj pripadaju, nego nikome ne pripadati. Mladima je teško da nikome ne pripadaju. Moraju imati neku podršku. Ako nemaju obitelji, ili roditelji nemaju vremena, ili obitelj nije funkcionalna, onda je traže u raznim, pa i lošim, grupama."

Bez obzira na policijsku statistiku i 500 takvih kaznenih djela godišnje je strašno, zaključuje i psihologinja Mirjana Krizmanić:

"Mislim da nam se cijelo društvo urušava. Vi sada ne možete proći kroz pothodnik a da vas ne napadnu, opasno je otići u banku, može biti pljačka, opasno je otići u poštu. O tim događajima se puno piše, ali nikada se ne piše puno o hapšenjima, da čujemo da su svi oni negdje bili privedeni, osuđeni i kažnjeni. Tako da mislim da mladi dobivaju poruku da se sve može, da je sve dopustivo, da se može odmah ići oružjem. Pogledajte kako se postupa sa navijačima! Svaki put nešto razore i onda je komentar – uništili su samo dva tramvaja. Nije samo dva - i jedan je previše. Sve je previše. Mislim da je u ovaj čas cijela sigurnosna situacija loša, da ima jako puno frustrirane mladeži koja ima i puno predrasuda. Oni vole i drugačijega istući, što je isto tako strašno. Imamo strašno puno neriješenih ubojstava - i to je strašno."
XS
SM
MD
LG