Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Godišnjica napada na Hirošimu


Više desetina hiljada ljudi okupilo se danas na ceremoniji obilježavanja 63. godišnjice od atomskog napada na japanski grad Hirošimu. Zvuk zvona čuo se tačno u 8.15 u znak podsjećanja na momenat kada je bomba, pod nazivom "mali dječak" izbačena na grad pri čemu je stradalo više desetina hiljada ljudi, a mnogi su kasnije preminuli od posljedica radijacije.
"Mi, koji tražimo da se odustane od nuklearnog naoružanja, u većini smo. Tokom prošle godine 170 zemalja glasalo je u korist japanskog prijedloga rezolucije UN u kojoj se poziva na odustajanje od atomskog naoružanja. Samo tri zemlje, medju kojima su i SAD, bile su protiv rezolucije", rekao je gradonačelnik Hirošime Tadatoši Akiba u svom govoru u memorijalnom parku.
Atomska bomba bačena je sa visine od 10 000 metara, a eksplodirala je oko 550-580 metara iznad zemlje kako bi se postigao maksimalan efekat.
Pretpostavlja se da je izmedju 90 000 i 120 000 stanovnika Hirošime i okolnih sela nastradalo na licu mjesta u detonacijama ili od posljedica ranjavanja.
XS
SM
MD
LG