Dostupni linkovi

Godišnjica napada na Hirošimu


Više desetina hiljada ljudi okupilo se danas na ceremoniji obilježavanja 63. godišnjice od atomskog napada na japanski grad Hirošimu. Zvuk zvona čuo se tačno u 8.15 u znak podsjećanja na momenat kada je bomba, pod nazivom "mali dječak" izbačena na grad pri čemu je stradalo više desetina hiljada ljudi, a mnogi su kasnije preminuli od posljedica radijacije.
"Mi, koji tražimo da se odustane od nuklearnog naoružanja, u većini smo. Tokom prošle godine 170 zemalja glasalo je u korist japanskog prijedloga rezolucije UN u kojoj se poziva na odustajanje od atomskog naoružanja. Samo tri zemlje, medju kojima su i SAD, bile su protiv rezolucije", rekao je gradonačelnik Hirošime Tadatoši Akiba u svom govoru u memorijalnom parku.
Atomska bomba bačena je sa visine od 10 000 metara, a eksplodirala je oko 550-580 metara iznad zemlje kako bi se postigao maksimalan efekat.
Pretpostavlja se da je izmedju 90 000 i 120 000 stanovnika Hirošime i okolnih sela nastradalo na licu mjesta u detonacijama ili od posljedica ranjavanja.
XS
SM
MD
LG