Dostupni linkovi

Ministar vanjskih poslova Vatikana u posjetu BiH


Tajnik za odnose Svete Stolice s državama Dominik Mamberti (Dominique Mamberti) doputovao je u subotu u trodnevnu posjetu u BiH i sinoć se u Sarajevu sastao s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, prenosi Onasa. Mamberto i Alkalaj su razgovarali o provedbi Temeljnog ugovora između BiH i Svete Stolice, koji je ratificiran prošle godine, a kojim se reguliraju prava Katoličke crkve i katolika u BiH, saopćeno je nakon sastanka.
"Siguran sam da će nakon ove posjete taj ugovor naći svoju primjenu. Također želim predstavnicima vlasti BiH pokazati zadovoljstvo Svete Stolice zbog ratifikacije tog ugovora", rekao je Mamberti.
On će danas boraviti u Mostaru, a u ponedjeljak u Sarajevu. Kako je službeno najavljeno, sastaće se s vjerskim dužnosnicima u BiH, te s bh. političarima i predstavnicima međunarodne zajednice. Apostolski nuncij u BiH Alesandro D'Eriko (Alessandro D'Errico) je kazao da Mambertijeva posjeta BiH ima također ekumensko i međureligijsko značenje, jer u BiH postoji višenacionalna i viševjerska stvarnost. (kraj)
XS
SM
MD
LG