Dostupni linkovi

Đerlek: U Srbiju stižu nove količine vakcina


Masovna vakcinacija građana na Beogradskom sajmu, 19. januar
Masovna vakcinacija građana na Beogradskom sajmu, 19. januar

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da u Srbiju tokom februara stižu nove količine vakcina protiv korona virusa i da će ih biti dovoljno za sve.

Đerlek je rekao da što se tiče "rezerve", Srbija trenutno raspolaže sa oko 450 hiljada doza kineske vakcine Sinopharm, kao i da je u ponedeljak, 25. januara, stiglo još 11.700 doza vakcine američkog Pfizera.

"U februaru dolazi više od 100 hiljada doza Pfizera. Za sedam dana očekujemo 250.000 doza (ruskog) 'Sputnika V' i u završnoj su fazi razgovori sa (britanskom) Astra-Zenekom preko Poljske za 800.000 doza", rekao je Đerlek i dodao da se očekuje još doza kineske vakcine.

Đerlek je naveo i da nema potrebe da se stvaraju gužve, te da građani treba da dolaze na vakcinaciju u zakazanom terminu.

"Želimo da ubrzamo imunizaciju, ali da poštujemo prioritetne grupe", rekao je on.

Čekajući red za vakcinaciju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

Raste odziv medicinskih radnika za vakcinaciju

U prioritetne grupe za vakcinaciju u Srbiji spadaju korisnici domova za starije i zdravstveni radnici, čija je vakcinacija počela 5. januara.

Nakon prvih medijskih izveštaja o malom procentu lekara i medicinskih tehničara koji su se izjasnili da žele da prime vakcinu (u nekim delovima Srbije svega oko 30 odsto), predsednik Sindikata lekara i farmaceura Rade Panić rekao je za RSE da je taj broj sada značajno veći.

"Trenutno je veći problem nedostatak vakcina nego to koliko se zdravstvenih radnika prijavilo. Informacije koje imam govore da se zdravstveni radnici trenutno snalaze za vakcinu, odnosno zovemo, pitamo, tražimo, bilo je i nekih odlaganja zakazanih vakcinacija", rekao je Panić.

Navodeći da je imunizacija zdravstvenih radnika "prioritet", državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže da će za njih biti dovoljno vakcina.

"Pustili smo da svi mogu da biraju vakcinu. Vakcina ima dovoljno i mi u ovom trenutku imamo najviše Sinopharma zato što smo dobili milion doza. Pfizera imamo u nešto manjim količinama, očekujemo ga još u februaru i svi oni koji žele da prime vakcinu za koju su se opredelili, sačekaće par nedelja", rekao je Đerlek.

Kao jedan od razloga zbog kojih se neki od zdravstveni radnici još nisu prijavili za vakcinaciju, Đerlek i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić navode to što su mnogi tokom pandemije bili zaraženi i tako stvorili antitela.

"Kod mene u službi mislim da samo nas dvoje nemamo antitela, svi ostali su isprovocirali imunitet da proizvede antitela pa zbog toga ne žure sa vakcinacijom. Ali svakako verujem da će se u određenom trenutku odlučiti da prirodni imunitet koji je slabiji nego ovaj koji se stvara na vakcinu, pojačaju vakcinom", rekao je Panić.

Panić bi 30. januara trebalo da primi drugu vakcinu.

"Prvenstveno bi medicinski radnici trebalo da budu svesni svoje profesije, mi možemo da budemo ti koji najviše širimo virus jer se srećemo sa puno pacijenata", rekao je Panić.

Nakon početka vakcinacije prioritetnih grupa, u Srbiji je 19. januara počela i masovna imunizacija građana protiv korona virusa. Vlada Srbije saopštila je da od danas (26. januara), na svim punktovima mogu da se vakcinišu isključivo građani koji su dobili poziv od elektronske uprave sa terminom vakcinacije.

"Ovakva odluka doneta je zbog toga što se svakoga dana uvećava broj građana koji se nisu prijavili za vakcinaciju, a dolaze ispred punktova ili zdravstvenih ustanova kako bi se vakcinisali", navela je Vlada u saopštenju od 25. januara.

Građani mogu da se prijave za vakcinaciju na adresi www.imunizacija.euprava.gov.rs ili telefonom na broj 0800 222 334, svakoga dana od 8 do 20 časova.

Srbija je krajem 2020. godine potpisala bilateralne ugovore za nabavku vakcina sa američko-nemačkim proizvođačem Pfizer/BioNtech i ruskim Sputnikom V i kineskim Sinopharmom. Ove vakcine dobile su odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Istovremeno, Srbija će vakcine nabavljati i putem COVAX sistema, zajedničke međunarodne šeme, koju vodi Svetska zdravstvena organizacija i Koalicija za spremnost na epidemije.

Milion doza vakcina kineskog Sinopharma stiglo je u Beograd 16. januara avionskim letom, a pošiljku je dočekao Vučić. Prethodno su u Srbiju krajem decembra 2020. stigle i prve doze vakcina Pfizer/BioNtech i Sputnik V.

Nakon prvog kontingenta Pfizer/BioNtech vakcina od 4.875 doza koji je u Srbiju stigao 22. decembra, drugi kontingent od 19.500 doza dopremljen je 4. januara.

Kontigent od 2.400 doza ruskih Sputnik V vakcina dopremljen 30. decembra.

Za razliku od kineske i ruske koje još čekaju odobrenje zdravstvenih institucija Evropske unije, vakcina Pfizer/BioNtech ima dozvolu Evropske agencije za lekove, kao i američke Uprave za hranu i lekove.

XS
SM
MD
LG