Dostupni linkovi

Srbija: Od utorka vakcinacija samo uz poziv


Građani u redu za vakcinaciju protiv korona virusa na Beogradskom sajmu (25. januar 2021.)
Građani u redu za vakcinaciju protiv korona virusa na Beogradskom sajmu (25. januar 2021.)

U Srbiji će od utorka, 26. januara, na svim punktovima za vakcinaciju protiv korona virusa moći da se vakcinišu isključivo građani koji su dobili poziv od elektronske uprave sa terminom vakcinacije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Navedeno je da će termin za vakcinciju građani dobiti nakon prijave na portalu euprave ili pozivom kontakt centra.

“Ovakva odluka doneta je zbog toga što se svakoga dana uvećava broj građana koji se nisu prijavili za vakcinaciju, a dolaze ispred punktova ili zdravstvenih ustanova kako bi se vakcinisali. Molimo građane da poštuju procedure prijave i same vakcinacije, jer je to najbolji način da svoju vakcinu dobiju svi, po utvrđenim prioritetima”, navodi se u saopštenju Vlade.

Čekajući red za vakcinaciju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00


Dodaje se da nema potrebe, niti je u interesu javnog zdravlja da se stvaraju redovi i gužve građana koji nemaju zakazan termin, “jer će svi građani dobiti vakcinu u skladu sa planom prioritizacije”.

Građani mogu da se prijave za vakcinaciju na adresi www.imunizacija.euprava.gov.rs ili telefonom na broj 0800 222 334, svakoga dana od 8 do 20 časova.

U saopštenju Vlade se dodaje bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne, građani moraju da nose zaštitne maske u u zatvorenim prostorima, održavaju međusobnu fizičku distancu, peru ruke i provetravaju prostorije.


Onlajn prijavljivanje za vakcinaciju počelo je u Srbiji 11. januara, a telefonsko četiri dana kasnije.

U Srbiji je do sada vakcinisano 218.000 građana, a vakcinu protiv korona virusa 24. januara primilo je 43.000 ljudi, rečeno u Vladinoj Kancelariji za IT i eUpravu.

Saopšteno je takođe da se za vakcinaciju do sada preko eUprave ili kol centara prijavilo 578.330 građana.

Prema podacima saopštenim u ponedeljak, 25. januara, u prethodna 24 sata u Srbiji je od posledica korona virusa preminulo još 19 osoba. U istom period, prema podacima Ministarstva zdravlja, registrovana su 1.523 nova slučaja zaraze među 8.779 testiranih.

XS
SM
MD
LG