Dostupni linkovi

Lider vodeće partije Hrvata najavio 'korake za novu organizaciju BiH'


Dragan Čović na konferenciji za medije nakon sjednice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH 19. januara 2022.
Dragan Čović na konferenciji za medije nakon sjednice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH 19. januara 2022.

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine, uputio je pismo brojnim međunarodnim dužnosnicima u kojem je izrazio "duboku zabrinutost zbog današnje odluke Centralne izborne Komisije BiH o raspisivanju Općih izbora bez nužne Izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija".

Predsjednik vodeće stranke Hrvata u BiH - Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) najavio je kako će ova organizacija, koja okuplja većinu stranaka s hrvatskim predznakom u BiH, "pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije".

"S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizaciji svih zaključaka s Izvanrednoga zasjedanja HNS-a u BiH od 19. veljače 2022. te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH", poručio Dragan Čović u pismu upućenom brojnim dužnosnicima EU, SAD-a i međunarodne zajednice, objavljenom nakon što je CIK BiH raspisao opće izbore.

'Paritet i jednakopravnost'

Čović je u pismu naglasio da je "zabrinutost zbog odluke CIK-a BiH tim veća ako se uzme u obzir da je Ustavni sud BiH neustavne odredbe Izbornog zakona o izboru izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (jednog od dva entiteta u BiH) stavio izvan pravne snage, a da pregovori o izmjenama Izbornog zakona i ograničenih ustavnih reformi nisu ostvareni unatoč naporima hrvatske strane".

Čović smatra kako "ne postoje tehničke i pravne pretpostavke za održavanje i implementaciju izbornih rezultata".

"Taj potez smatramo protivnim ne samo vladavini prava nego i izravnom prijetnjom miru i političkoj stabilnosti u BiH te protivnim potpisanom Washingtonskom sporazumu od 18. ožujka 1994., kojim su Hrvatima i Bošnjacima zajamčena jednaka i suverena prava u Federaciji BiH, koja je potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH od 14. prosinca 1995.", naveo je Čović koji je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Čović je u pismu naveo "kako su paritet i jednakopravnost Hrvata i Bošnjaka u najvišim izvršnim i zakonodavnim institucijama Federacije BiH bili preduvjet za uspostavljanje mira između ova dva naroda" te da je "jedan od osnovnih ciljeva dvaju sporazuma bio je osigurati paritet i jednaku predstavljenost konstitutivnih naroda u državi kako bi se spriječile zloupotrebe brojčano dominantnijeg naroda u budućnosti".

Čović je u reakciji kazao i kako su "Hrvati, osim što su konstitutivan narod, ujedno i građani Europske unije čija se osnovna politička i građanska prava sustavno krše već više od dva desetljeća".

Ima li komplikovanije zemlje od Bosne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

"Također, napominjemo kako hrvatski narod u BiH svakodnevno trpi individualne i kolektivne napade na svoj identitet, građanska i politička prava, a sve zbog brutalnog kršenja Ustava, rastuće netrpeljivosti koju radikalni bošnjački predstavnici koriste za ostvarivanje političke koristi u pokušaju stvaranja bošnjačke nacionalne države. Bojazan da bi se time u potpunosti urušili ne samo sporazumi već i stabilnost u ovom dijelu Europe je opravdana", naveo je Čović.

Čović je naglasio kako "smo svjedočili da su visoki predstavnici za BiH nametnuli desetke obvezujućih amandmana na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH. Time su narušili paritet Hrvata i Bošnjaka, osobito u Federaciji, kao i suverena prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda".

On navodi i kako "unatoč izuzetnim naporima hrvatske strane, višegodišnje neispunjavanje presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu 'Ljubić', odluka Europskog suda za ljudska prava, kao i neizvršenja obaveza iz Mostarskog sporazuma od 17. lipnja 2020., potvrđuju 'nastavak bošnjačke političke dominacije nad hrvatskim konstitutivnim narodom u Federaciji BiH i BiH'".

"Stoga, duboko osuđujemo šutnju dijela međunarodnih aktera na zapaljivu retoriku i duboko zabrinjavajuće izjave dužnosnika SDA, uključujući njezina predsjednika, koji su dali do znanja da predstavnici koje hrvatski konstitutivni narod većinski izabere na izborima neće sudjelovati u vlasti. Jasna politička agenda o organiziranom preglasavanju Hrvata na idućim izborima, koja je i javno predstavljanja od 'radikalnih bošnjačkih stranaka, čija je politika danas mainstream u BiH', ne predstavlja temelj za vraćanje povjerenja između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH", naveo je Čović.

Nova organizacija BiH

Dodao je da "sa žaljenjem uočavamo kako dio međunarodnih aktera prisutnih u našoj državi svjesno ne reagira i ne izvještava o takvim malignim političkim pojavama i destruktivnim ciljevima".

"Istovremeno pozdravljamo sve napore koje su međunarodni predstavnici uložili i nastavljaju ulagati, uključujući SAD, EU i Vijeće Europe, u facilitiranju procesa donošenja održivih rješenja za odnose Bošnjaka i Hrvata, uključujući i pitanje izmjena Ustava BiH i Izbornoga zakona BiH", navodi u pismu Čović.

Zaključio je kako se "HNS BiH istinski zalaže za dijalog i žurni nastavak pregovora s bošnjačkim predstavnicima, uz facilitiranje međunarodnih predstavnika, kako bi BiH postala funkcionalna i stabilna država svih njenih građana".

Opći izbori zakazani su za 2. oktobra, a na njima se biraju članovi Predsjedništva i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, te skupština deset kantona u Federaciji BiH.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PS BiH) još uvijek nije usvojila budžet za prošlu, kao ni za tekuću godinu.

Prijedlog budžeta za 2021. godinu odobrilo je Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH, ali on nije usvojen u državnom parlamentu. Prijedlog je na sjednici 27. aprila usvojio Zastupnički dom PS BiH.

Izrada budžeta za tekuću 2022. godinu, u kojem bi se trebala predvidjeti i sredstva za održavanje izbora, još uvijek je u toku. Cijelu prošlu kao i prvih šest mjeseci tekuće godine institucije BiH se financiraju na temelju odluka o privremenom financiranju.

XS
SM
MD
LG