Dostupni linkovi

Čomić: Nacrt zakona o istopolnim zajednicama šalje se ministarstvima


Pripreme za Prajd u Beogradu 2019.

Prijedlozi Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, o zabrani diskriminacije i o zakona o istopolnim zajednicama ove sedmice će biti poslani drugim ministarstvima, izjavila je to ministarka Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Ona je za list "Danas" kazala da će nacrti tih zakona, nakon javne rasprave o kojoj odlučuje nadležni Odbor Vlade Srbije, biti upućeni Vladi kako bi se utvrdili predlozi zakona. Potom bi te predloge trebalo dostaviti Skupštini Srbije koja će odlučiti kada će ih staviti na dnevni red.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog objavilo je Nacrt zakona o istopolnim zajednicama, a javna rasprava o ovom zakonu završena je 23. marta. Prema proceduri, nacrt zakona treba dalje da usvoji Vlada, a potom Skupština Srbije.

Nacrtom ovog zakona predviđa se da osobe istog pola mogu da registruju zajednicu porodičnog života i da na osnovu toga imaju pravo da, kao i supružnici u heteroseksualnom braku, između ostalog, posećuju partnera u bolnici ili zatvoru, nasleđuju imovinu partnera, a imaju obavezu izdržavanja partnera i deteta partnera.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je 22. marta za televiziju N1 da se ovaj nacrt zakona tiče ljudskih prava, a da „ovim zakonom nije regulisan brak i nema regulisanja usvajanja dece“.

Govoreći o negativnim reakcijama dela javnosti o najavi zakona o istopolnim zajednicama, Čomić je istakla da poziv na dijalog svim zagovornicima i protivnicima ideje tog zakona ostaje otvoren.

"I zahtev bilo koga zainteresovanog može biti upućen bilo kada, s navodima o sadržaju agende, imenima učesnika i predlogu vremena održavanja. Dijalog se odvija po usvojenom komunikološkim pravilima, uz moderatora i prisustvo medija", dodala je Čomić.


I na sajtu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog objavljen je poziv potpisnicima apela protiv zakona na društveni dijalog, odnosno, debatu o ovom zakonu.

Nedavno je objavljen „Apel 212 srpskih intelektualaca“, kojim 212 građana Srbije, između ostalog, poziva da se zakon o istopolnim zajednicama ne usvoji, jer za takvim zakonom nema potrebe.

„Prava istopolnih osoba mogu se rešavati izmenom nekoliko postojećih zakona i nema nikakve potrebe za donošenjem posebnog zakona“, piše u „Apelu 212 srpskih intelektualaca“.

Potpisnici apela suprotstavljaju se i izmenama Zakona o zabrani diskriminacije i donošenju Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Boško Obradović, lider desno orijentisanog opozicionog pokreta „Dveri“, jedan je od potpisnika ovog apela.

„Ovim (zakonom) se ulazi u redefinisanje braka i porodice kako je Ustav to definisao. Ovim nacrtom jasno se koriste razni elementi porodičnog zakonodavstva i na ovaj način, preko ovog zakona, legalizuju homoseksualni brakovi“, rekao je prošle nedelje Obradović za RSE.


O ovom zakonu oglasila se 25. marta i Srpska pravoslavna crkva (SPC) navodeći u saopštenju da je predloženi nacrt zakona neprihvatljiv.

„Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica“, piše u saopštenju SPC.

U odgovoru protivnicima, onlajn podršku Zakonu o istopolnim zajednicama potpisalo je više od 1600 građana, među njima je i više javnih ličnosti.

„Zakon treba da omogući da ove (LGBTI+) osobe imaju jednako pravo da vole i budu voljene, da grade zajednički život sa voljenom osobom, da nasleđuju imovinu svojih partnera i partnerki i da uživaju sva ona prava i odgovornosti koje heteroseksualne osobe uživaju bez dovođenja u pitanje“, navodi se u tekstu podrške zakonu.

Zakon kojim se prepoznaju zajednice osoba istog pola donele su Hrvatska i Crna Gora, a donošenje zakona i u ovim državama pratili su otpori desno orijentisanih organizacija.

XS
SM
MD
LG