Dostupni linkovi

SPC: Neprihvatljiv predlog zakona o istopolnim zajednicama


Anti LGBT protesti u Beogradu, avgust 2019.
Anti LGBT protesti u Beogradu, avgust 2019.

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je 25. marta da je za Srpsku pravoslavnu crkvu predlog zakona o istopolnim zajednicama neprihvatljiv i očekuje da će biti uvaženi njeni argumenti, navodeći da je blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneo Vladi Srbije primedbe i mišljenje.

"Ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti je sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija", saopštio je Sinod, a prenela Informativna služba SPC.

Kako je SPC naglasila, "nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i zakonom zaštićena vrednost".


Takođe je navedeno da "Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine".

Ministarstvo Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pozvalo je 9. februara zainteresovane da učestvuju u javnim konsultacijama za izradu teksta Nacrta zakona o istopolnim zajednicama, koji će potom biti prosleđen parlamentu na usvajanje.

"Sinod je saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je argumenovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo", navedeno je u saopštenju.

Sinod SPC je naglasio da "prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost".

„Ljudska prava predstavljaju i vaše pravo da bez diskriminacije provedete svoj život sa svojim ličnim svojstvom u istopolnoj zajednici. Dakle, to je evropski, to je demokratski i ja mislim da je Srbija spremna na takav zakon“, rekla je 9. februara za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Ćomić.

Čomić je deset dana kasnije izjavila novinarima da je uverena da će Srbija biti jedna od prvih evropskih zemalja koja će imati zakon o istopolnim zajednicama.

Ovo je tema ljudskih prava i ljubav se ne uređuje zakonom, već imovinsko-pravna pitanja, objasnila je ona. Ustav kaže da smo svi jednaki pred zakonom, rekla je Čomić.


Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je istovremeno da je neophodna javna rasprava i društveni konsenzus da bi Srbija dobila Zakon o istopolnim zajednicama.

"Mislim da mora da postoji javna rasprava, koja možda treba da traje i duže nego što je uobičajeno, i da postoji društveni konsenzus oko tog zakona, a to pokazuje otvorenost u društvu", rekla je novinarima Mihajlović u Palati Srbija.

XS
SM
MD
LG