Dostupni linkovi

Ministar se nada rješenju, gradonačelnik Bihaća kaže 'ni jedan migrant se neće vratiti'


Migranti u BiH
Migranti u BiH

"Još uvijek mislim da će realnost situacije proizvesti jednu potrebu da oni koriste kapacitete koje imaju u vlastitom interesu, odnosno interesu građana Unsko-sanskog kantona (USK) i da ćemo nastaviti da sarađujemo", kaže ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Selmo Cikotić za Radio Slobodna Evropa (RSE), komentarišući odluku vlasti tog kantona da ne žele povratak migranata u prihvatni centar "Bira" u Bihaću.

Takav stav, predsjednik Vlade USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, Cikotiću su saopštili u petak, 2. oktobra, na sastanku u Sarajevu.

Prihvatni centar "Bira" vlasti USK-a ispraznile su 30. septembra. Jedan dio migranata pušten je da ide u "game" (prelazak granice), drugi je prevezen u kamp "Lipa", dok je trećoj grupi, koja je tražila povratak u Sarajevo, omogućeno da kupi karte za autobus.

Kapaciteti migrantskog kampa "Lipa", udaljenog tridesetak kilometara od Bihaća su popunjeni još ranije, tako da je većina migranata, koja je premještena na tu lokaciju, ostala iza ograde, na otvorenom.

Migranti čekaju bosansku zimu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Osude sa svih strana

Nakon što su vlasti USK ispraznile prihvatni centar "Bira" u Bihaću reagovali su: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, Međunarodna organizacija za migracije (IOM), predstavnici Ujedinjenih nacija (UN) u BiH, kao i Amnesty International (AI).

Ocjena je jedinstvena- kamp "Bira" ne može biti prazan, dok su migranti na ulicama i spavaju pod vedrim nebom.

"Plan Ministarstva sigurnosti je bio usklađen i sa institucijama međunarodne zajednice i sa strukturama u BiH. Dakle, sve smo ovo uradili u skladu sa odlukama Predsjedništva, sa međunarodnim i domaćim pravnim normama i sa dogovorima koji su postignuti i sa opštinskim vijećem u Velikoj Kladuši i sa Vladom USK-a i sa predstavnicima Evropske zajednice. Tako da ovdje je odstupanje Vlade USK-a u nekoj mjeri meni bilo začuđujuće", kaže ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Cikotić dodaje i kako bi se kampovi zatvorili bez ikakvih rizika za migrante u naredne tri do četiri sedmice.

"Pogotovo bez ikakvih rizika po građane. Ne razumijem zašto se to premijeru, odnosno institucijama Unsko-sanskog kantona (USK) i Grada Bihaća žurilo da to urade", poručuje Cikotić.

No, gradonačelnik Bihaća je izričit u tome da migrante više ne želi u prihvatnom kampu "Bira".

"Sa 'Birom' je završeno, ne može se nijedan migrant vratiti u 'Biru' i mi ćemo taj svoj stav braniti svim sredstvima. Imam to puno pravo da kažem zbog toga, jer mi nismo lokalna zajednica koja kaže mi nećemo migrante, a da ignorišemo činjenicu da ih imamo, dakle mi kažemo nećemo ih u 'Biru', ali smo osigurali uslove da ih smjestimo u 'Lipu' ", kaže on i tvrdi da u hitnom smještaju u "Lipi" postoje uslovi, te da nisu iskorišteni svi kapaciteti.

"Sve što u državi ne funkcioniše i što ne radi kako treba, najbolje se vidi ovdje kod nas u posljednje tri godine, koliko traje migrantska kriza", kaže za RSE gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić.

Fazlić ističe i kako se njemu i predsjedniku Kantonalne vlade "prijeti zakonskim sankcijama".

Na pitanje ko im prijeti, Fazlić kratko odgovara- 'pročitajte saopštenje Evropske unije (EU)'.

EU je osudila, kako se navodi u saopštenju za javnost od 1. oktobra, "neprihvatljive akcije" koje su poduzele vlasti USK-a, prisilno premještajući izbjeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra "Bira" u Bihaću na lokalitet objekta za hitni smještaj u "Lipi".

"EU je neprestano i jasno davala do znanja da je objekat za hitni smještaj u 'Lipi' samo privremena mjera u odgovoru na COVID-19 i da ne ispunjava osnovne zahtjeve potrebne za smještaj izbjeglica i migranata u trenutnim vremenskim uslovima ili tokom zime. Vijeće ministara nikada nije odredilo objekat u 'Lipi' kao prihvatni centar", naveli su u reagovanju iz EU.

Istovremeno, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, bio je, kako kaže za RSE, iznenađen reakcijom gradonačelnika Bihaća i premijera USK-a da ne prihvate zaključak kojim bi se migranti privremeno ponovo vratili u prihvatni centar "Bira".

On tvrdi da je to Ministarstvo preduzelo niz mjera koje su, kako kaže, bile dizajnirane, kako bi se zatvorili kampovi "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši.

"Mi smo radili puno toga u tom pravcu i mi bismo za dvije, tri ili četiri sedmice na jedan postupan način zatvorili te kampove bez ikakvih rizika i po migrante, a pogotovo bez ikakvih rizika po građane. Ne razumijem zašto se to premijeru, odnosno institucijama USK-a i grada Bihaća žurilo da to urade", pita se Cikotić.

Gradonačelnik Bihaća ima odgovor i na to pitanje. Kako ističe, USK i Bihać su tri godine "prepušteni sami sebi" i nemaju nikakve pomoći viših nivoa vlasti.

Zašto je propao plan Ministarstva sigurnosti BiH?

Gradonačelnik Bihaća vjeruje kako je zaključak koji im je predložen u petak (2. oktobra) kojim bi se migranti ponovo vratili u "Biru" rezultat pritisaka na ministra sigurnosti da se problem riješi na takav način.

Dok ministar Cikotić tvrdi da su najprije htjeli osigurati lokacije za nove prihvatne centre, u USK kažu da lokacija već postoji i to na "Lipi" udaljenoj 15 kilometara od Bihaća.

'Nismo zvijeri': Migranti u šumama sjeverozapadne Bosne
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Grad Bihać je dao oko pet hektara zemljišta za tu lokaciju, kao i dio novca koji su obezbijedile gradska i kantonalna vlast. Evropska komisija od domaćih institucija tražila je da osiguraju sredstva za infrastrukturu.

"U kampu 'Lipa' postoji električna energija, ali iz agregata, dovoljno je 400 hiljada maraka da se osigura iz mreže. Postoji voda sa jednog izvora, i dopunjavamo tako što vozimo preko našeg vodovoda. Dovoljno je 280 hiljada maraka da se osiguraju dovoljne količine vode. Sa nepunih 700 hiljada maraka može se osigurati i struja iz mreže i dovoljne količine vode, kanalizacija ima i nema nikakvog razloga da se to ne uradi", dodaje Fazlić.

Novac nije problem?

Na državni novac se još čeka, jer Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku niti o zatvaranju kampa "Bira" niti o otvaranju novog prihvatnog centra "Lipa". Zbog toga nije iz budžeta BIH osigurano ni pet miliona maraka (2,5 miliona eura), koliko je Vijeću ministara naložilo državno Predsjedništvo da osigura za rješavanje migrantske krize, na sjednici krajem augusta.

"Na toj stavci kako je u odluci Predsjedništva rečeno iz budžetske rezerve nije bilo toliko novca i postoje određene administrativne odnosno finansijske procedure , ali u svakom slučaju ovdje ne govorimo o novcu kao problemu", kaže ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Bio problem novac ili politika, Vijeće ministara nije donijelo odluku kojom bi novac, ali i funkcionisanje kampa "Lipa" bili omogućeni.

"Grad Bihać ni od koga nije dobio nijedne marke. Predsjedništvo je planiralo pet miliona maraka. Tu sada postoji problem, jer Vijeće ministara treba donijeti odluku da je 'Lipa' zvaničan centar, da ukine 'Biru' ima li konsenzusa za to ili nema ja to stvarno ne znam", kaže gradonačelnik Bihaća.

Da odluka o raspodjeli novca nikada nije još ni razmatrana, RSE potvrđeno je u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

U pisanom odgovoru podsjećaju kako nemaju nadležnost u oblasti ilegalnih migracija. Navode i kako su 'procedure takve da nakon što Vijeće ministara donese odluku, koja podrazumijeva uplate za određene namjene, neophodno je dati nalog Ministarstvu finansija i trezora BiH kako bi se doznačila ta sredstva'.

"S obzirom na to da Savjet ministara nije donio nikakvu odluku u vezi s migrantskom krizom, nismo dobili nikakav nalog niti je bilo novih uplata na račune institucija koje su obuhvaćene eventualnom odlukom", navodi se u odgovoru RSE iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Šta kaže vlasnik "Bire"?

Dioničarsko društvo "Bira", u čijem je vlasništvu hala u kojoj su boravili migranti u Bihaću, nije odgovorilo RSE na upit da li će opet biti mogući prihvatni centar za migrante, ukoliko Vijeće ministara BiH bude insistiralo na tome.

"Trenutno nismo u mogućnosti, davati nikakve zvanične izjave, s obzirom da predsjednik nadzornog odbora nije u mogućnosti obavljati svoje poslovne obaveze. Stoga za sve dodatno što Vam je potrebno, bilo informacije ili dokumentacija, možete pronaći kod IOM-a", napisao je direktor "Bire", Kasim Stupac.

"Bira" je dioničarsko društvo, čiji je najveći dioničar, prema podacima dostupnim na Sarajevskoj berzi (SASE) 'Robot General Tranding Co d.o.o'.

Jedna od njihovih hala u Bihaću iznajmljivana je od 2018. godine za prihvatni centar i smještaj izbjeglica i migranata.

RSE nije odgovoreno ni na pitanje, koliko puta je produžavan ugovor o zakupnini ovog objekta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG