Dostupni linkovi

Donacijom pape Franje otvara se socijalna služba u kampu Ušivak u Sarajevu


Migranti u kampu Ušivak, Sarajevo

Služba socijalne animacije za migrante smještene u kampu Ušivak u Hadžićima pored Sarajeva, za koju je novac donirao papa Franjo, biće otvorena 5. oktobra, saopštila je u petak (2. oktobra), Apostolska nuncijatura u Bosni Hercegovini (BiH).

Donacija, između ostalog, omogućava nabavku odjeće, sanitarnih potrepština, pokrivača i hrane.

Raspodjela pomoći, kako je saopšteno, povjerena je katoličkim humanitarnim organizacijama koje djeluju na terenu u BiH.

Povodom Svjetskog dana migranata i izbjeglica, obilježenog 27. septembra, Sveti Otac je preko Apostolske nuncijature u BiH uputio konkretni znak podrške i bliskosti migrantima koji trenutno žive u nekoliko kampova u BiH te djelatnicima koji se brinu o njima.

Od početka godine Ministarstvo sigurnosti BiH registrovalo je oko 10.000 migranata, te zabilježilo svakodnevne nove dolaske.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u BiH se nalazi više od 5.700 migranata koji su bili smješteni u sedam prihvatnih centara pod ingerencijom ove organizacije.

Privremeni prihvatni centar Bira kraj Bihaća, ispražnjen je 30. septembra, na zahtjev vlasti Unsko-sanskog kantona (USK).

U BiH je od 2018. godine i dolaska većeg broja migranata na njenu teritoriju otvoreno osam migrantskih centara ("Bira", "Miral", "Sedra", "Lipa", Đački dom u Bihaću - na području USK, na zapadu BiH, "Ušivak", "Blažuj" - na području Kantona Sarajevo i "Salakovac", u okolini Mostara, na jugu BiH).

XS
SM
MD
LG