Dostupni linkovi

UN u BiH zabrinut zbog zatvaranja kampa 'Bira'


Policija ispred prihvatnog centra "Bira" u Bihaću u Bosni i Hercegovini tokom relokacije migranata i izbjeglica
Policija ispred prihvatnog centra "Bira" u Bihaću u Bosni i Hercegovini tokom relokacije migranata i izbjeglica

Ujedinjene nacije (UN) u Bosni i Hercegovini (BiH) su zabrinute zbog iznenadnog zatvaranja privremenog prihvatnog centra "Bira" u Unsko-sanskom kantonu (USK) ove sedmice, saopštila je u petak (2. oktobra) rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Ingrid Macdonald.

"Policija je premjestila 87 djece, uključujući djecu bez pratnje, iz 'Bire' u Centar 'Borići'. Ova akcija je nastavljena istu noć premještanjem svih muškaraca samaca iz 'Bire' u Hitni prihvatni kamp 'Lipa' i u Sarajevo", navodi se u saopštenju.

UN je, dodaje se u saopštenju, svjestan izazova s kojima se vlasti i lokalne zajednice suočavaju u rješavanju pitanja migracija, te da su vlasti i zajednice u USK uložile značajne napore da smjeste i ugoste sve koji su pristizali u Kanton, često uz limitiranu podršku.

"Ujedinjene nacije ovim putem skreću pažnju na činjenicu da je Hitni prihvatni kamp 'Lipa' već popunjen i nije opremljen za zimske uslove. Prihvatni kapaciteti u Sarajevu su također popunjeni", piše u saopštenju.

Podsjećaju da se približava zimski period i da temperature padaju, a da se stotine izbjeglica, migranata i tražitelja azila u Bosni i Hercegovini suočavaju sa uskraćenim pristupom sigurnim smještajnim objektima, čak i sa najosnovnijim postavkama.

Ujedinjene nacije su, zabrinute da će ovo dovesti do pogoršanja izolacijskih kapaciteta za COVID-19 i mogućnosti poštovanja preventivnih mjera, te će na taj način rezultirati povećanjem zdravstvenih rizika za migrante, tražitelje azila i širu zajednicu.

UN je pozvao relevantne vlasti na nivou BiH da pravovremeno osiguraju alternativna rješenja, uključujući držanje centara poput "Mirala" otvorenim i operativnim dok se ne pronađu druge prikladne lokacije.

XS
SM
MD
LG