Subota, 25. april/travanj 2015, 23:47 CET

AKTUELNO

Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik, ilustrativna fotografija

Izgubljeni u socijaldemokraciji

Nakon opštih izbora u BiH jasno je da je izgubila prije svega ideja socijaldemokratije: u RS su već odavno, kako kažu analitičari, SNSD je „zabasao“ u nacionalističke vode, a u FBiH je vladajuća SDP nakon izbora postala najveći gubitnik Dalje/MoreARHIVA ČLANAKA

Nije pronađeno ništa za ovaj widget13918

Više tekstova

Opšti izbori

Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine.

 

* Za izbore je registrovano 3.126.599 glasača.
 

* Biraču birali izmeđi 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji su bili na 778 kandidatskih listi i predstavljali su 39 političke partije i 11 koalicija.
 

* Na nivou BiH, građani su birali  tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.
 

* U Federaciji BiH, biralo se 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.
 

* U Republici Srpskoj, birali su se se predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
 

* Informacije o izborima možete naći na internet stranici Centralne izborne komisije, www.izbori.ba.
 

Izbori u BiH: Interaktivni vodič

Video

Video Političari i mladi

Na mlade političari misle samo uoči izbora, kada im obećavaju kule i gradove, od kojih nakon što osvoje vlast, nema ništa. Zbog toga ne treba da čudi da većina mladih svoju budućnost vidi u zemljama Evrope i svijeta. (Autor: Selma Boračić)

Predizborna obećanja data u 2006. godini

Nevladina organizacija "Zasto ne?" iz BiH je u projektu "Istinomjer" analizirala procenat ispunjenih obećanja koja je pet vladajućih stranaka dalo glasačima uoči prethodnih opštih izbora 2006 godine.

Istinomjer analizira obećanja na osnovu njihove ispunjenosti, istinitosti, utemeljenosti i konkretnosti.

Punu analizu obećanja možete naći na stranici www.istinomjer.ba, a tabele o stepenu ispunjenosti obećanja pet vladajucih stranka možete pogledati OVDJE.