Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 14:36 CET

  AKTUELNO

  Nije pronađeno ništa za ovaj widget13917  ARHIVA ČLANAKA

  Nije pronađeno ništa za ovaj widget13918

  Više tekstova

  Opšti izbori

  Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine.

   

  * Za izbore je registrovano 3.126.599 glasača.
   

  * Biraču birali izmeđi 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji su bili na 778 kandidatskih listi i predstavljali su 39 političke partije i 11 koalicija.
   

  * Na nivou BiH, građani su birali  tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.
   

  * U Federaciji BiH, biralo se 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.
   

  * U Republici Srpskoj, birali su se se predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
   

  * Informacije o izborima možete naći na internet stranici Centralne izborne komisije, www.izbori.ba.
   

  Izbori u BiH: Interaktivni vodič

  Video

  Video Političari i mladi

  Na mlade političari misle samo uoči izbora, kada im obećavaju kule i gradove, od kojih nakon što osvoje vlast, nema ništa. Zbog toga ne treba da čudi da većina mladih svoju budućnost vidi u zemljama Evrope i svijeta. (Autor: Selma Boračić)

  Predizborna obećanja data u 2006. godini

  Nevladina organizacija "Zasto ne?" iz BiH je u projektu "Istinomjer" analizirala procenat ispunjenih obećanja koja je pet vladajućih stranaka dalo glasačima uoči prethodnih opštih izbora 2006 godine.

  Istinomjer analizira obećanja na osnovu njihove ispunjenosti, istinitosti, utemeljenosti i konkretnosti.

  Punu analizu obećanja možete naći na stranici www.istinomjer.ba, a tabele o stepenu ispunjenosti obećanja pet vladajucih stranka možete pogledati OVDJE.