Dostupni linkovi

Kosovo: DSK i "Srpska" proglasili pobedu, incidenti narušili glasanje na severu


Incidenti na biralištu u severnoj Mitrovici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Incidenti na biralištu u severnoj Mitrovici

Demokratski savez Kosova (DSK) je proglasio pobedu ove partije na nivou Kosova, a lista "Srpska" u svih šest većinski srpskih opština južno od Ibra, dok Centralna izborna komisija objavljuje nepotpune rezultate lokalnih izbora koje su obeležili incidenti na severu Mitrovice.

Pobedu u prvom krugu čelnik DSK-a Isa Mustafa proglasio je u Podujevu, Gnjilanu i Peći, a kako je navedeno, moguće je da će u drugi krug kao prvorangirana ili drugorangirana partija ići u Prištini, Kamenici, Lipljanu, Obliću, Vitiji i Suvoj reci, Prizrenu, Dečanu i još šest mesta.

U Prištini, DSK ide u drugi krug koji se očekuje 1. decembra ide sa kandidatom za gradonačelnika ispred pokreta Samooopredeljenje, Shpendom Ahmetijem.

Lista "Srpska" je nakon što je proglasila pobedu u šest opština, navela je da je i u ostalih 14 kosovskih opština u kojima je učestvovala na izborima dobila najviše glasova od svih srpskih lista.

U sedam sati uveče su zatvorena birališta na kojima je glasalo 45,79 posto birača, u šta je izlaznost na severu uračunata samo do 15 časova. Izbori su protekli uz incidente na severu zemlje, za koje je predsednica Atifete Jahjaga izjavila da se istražuju kao i navela da su izbori demokratski test za Kosovo.

Kosovo je okončalo ne tako lak proces, uzimajući u obzir organizaciju izbora po prvi put i u četiri opštine na severu Kosova, izjavila je na konferenciji za novinare predsednica CIK-a, Valdete Daka.

Ona se zahvalila svim građanima Kosova, a posebno onima na severu Kosova koji su pozitivno odgovorili pozivima da izađu na izbore.

Daka je saopštila da je u poslepodnevnim satima „grupa huligana ušla u nekoliko glasačkih centara u severnoj Mitrovici i teško ugrozila integritet izbornog procesa, i uplašila ostale koji su bili deo izbornog procesa u opštinama na severu“.

„Na taj način, oni su rizikovali bezbednost domaćeg i međunarodnog osoblja koje je radilo na organizaciji izbora u tom delu Kosova“, kazala je ona, i zatražila od domaćih sigurosnih institucija da omogući izbornom telu i OEBS-u da se izborni materijal prebaci u Centar za prebrojavanje glasova, čime će se utvrditi stanje o izbornom materijalu u tim opštinama.

VIDEO: Slavlje pristalica DSK u Prištini

Pristalice DSK slave u Prištini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00


Članovi OEBS-a bili su prinuđeni da napuste biračka mesta u severnoj Mitrovici između 17 i 18 časova zbog ozbiljnih sigurnosnih incidenata i zabrinutosti.

70 članova OEBS-ovog osoblja je bilo povučeno i niko nije bio povređen.

Kao sledeći korak, OEBS je tražio od CIK-a odobrenje da zatvori biračka mesta u 18:30 sati u preostale tri severne opštine i zadrži izborne materijale pod svojim nadzorom.

Izborni materijali iz tri severne opštine su sada pod nadzorom OEBS-a, a dodatne informacije će biti saopštene tokom večeri, navodi se u saopštenju.

Kako je rečeno u CIK-u, 18 lica je do sada pritvoreno.

Članovi OEBS-a napuštaju izborno mesto nakon incidenta, 3. novembar 2013.
Članovi OEBS-a napuštaju izborno mesto nakon incidenta, 3. novembar 2013.
Daka je ranije potvrdila za Radio Slobodna Evropa da je jedna grupa maskiranih lica tokom glasanja upala u glasački centar u severni deo Mitrovice, u osnovnu školu "Sveti Sava" i oštetila izborni materijal.

Ona je naglasila da je osoblje CIK-a udaljeno iz centra i da je proces glasanja prekinut. Daka je dodala da su o ovom incidentu upoznate organi reda, odnosno policija Kosova, EULEX i ostali relevantni faktori.

Portparol OEBS-a, Nikola Gaon, saopštio je tada da je ova misija povukla svoje osoblje iz tri glasačka centra na severu Mitrovice, iz bezbednosnih razloga.

"Osoblje je udaljeno iz tri glasačka centra na severu Mitrovice, iz glasačkog centra Sveti Sava, glasačkog centra Tehničke škole i srednje Medicinske škole. Bezbednost našeg osoblja je bilo pod rizikom i odlučili smo da ih povučemo", kazao je Gaon.

Prethodno nekoliko grupa ljudi na severu, prema rečima Dake, “nije dopuštalo građanima da slobodno izraze svoju građansku volju na glasanju”. Daka je dodala da su “pre i tokom otvaranja glasačkih mesta, članovi izborne komisije bili ometani u radu”.

Zamenik komadanta policije za region Sever, Besim Hoti, izjavio je da je situacija na severu bila mirna, ali je ponovio da su se na najmanje tri lokacije nalazile grupe građana koje su pozivale na bojkot ovih izbora.

Misija EULEX-a saopštila je da je upoznata sa incidentima na severu Kosova.

Portparolka ove misije, Dragana Nikolić Solomon kazala je da je incident na severu prekinuo glasanje u nekoliko glasačkih centara.

“Ozbiljno se bavimo ovom situacijom i podržavamo Policiju Kosova u radu”, kazala je Solomon.

Osude incidenata

Napadi na biračka mesta u severnom Kosovu koji su se dogodili su za žaljenje i biće potrebna sveobuhvatna istraga kako bi se utvrdilo kako su izvedeni i kako bi počinioci odgovarali za to, izjavio je šef UNMIK-a Farid Zarif.

"Ovim destruktivnim aktima huliganizma nema mesta u civilizovanim i demokratskim društvima i njihovi počinioci moraju najhitnije biti izvedeni pred lice pravde", rekao je Zarif, pozivajući lokalne i međunarodne vlasti da uspostave red u severnom Kosovu.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga saopštila je da su lokalni izbori održani u generalno mirnoj i prihvatljivoj atmosferi sa zadovoljavajućim odzivom građana u celoj zemlji.

Čestitavši građanima Kosova na učešću u izborima oštro je osudila "zastrašivanje i sprečavanje građana srpske zajednice koji žive u severnom delu Kosova da učestvuju u lokalnim izborima i izraze slobodno svoju volju".

"Sprečavanje, zastrašivanje, ucene građana i nasilje na pojedinim glasačkim mestima kose se sa demokratskim principima i omeli su proces stvaranja ujedinjene i tolerantne zemlje i narušavaju put evropskih integracija", navodi se u saopštenju.

Incidenti i nepravilnosti koji su se dogodili u nekim delovima Kosova, nadležni detaljno istražuju, dodaje se.

Jahjaga je ranije nakon glasanja izjavila da su izbori test za političku zrelost zemlje.

“Ovi izbori su test naše političke zrelosti, test unutrašnje demokratije i dokaz sveobuhvatne države koju gradimo kao Republika Kosovo. Dan kada se izražava politička volja je dan za proslavu. To je i najbolje sećanje na žrtvovanje kroz koje je prošlo naše društvo”, kazala je Jahjaga.

Premijer Kosova, Hashim Thaci je nakon glasanja takođe izjavio da je ovaj izborni proces evropski test za Kosovo.

“Ovo su prvi slobodni izbori koji se organizuju na celoj teritoriji Republike Kosovo i istorijski su za našu mladu državu”, kazao je Thaci.

Ono što je specifično za ove lokalne izbore je to što su se oni po prvi put, uz pomoć OEBS-a, organizovali i u severnom delu Kosova, što je predviđeno Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Centralna izborna komisija je saopštila da je do 19 sati na birališta izašlo 45,79 odsto građana. U taj rezultat uključena je izlaznost na severu samo do 15 časova. Pravo glasa imalo je 1.779.357 građana. U šest južnih većinski srpskih opština odziv je dobar - Gračanica 54,8, Novo Brdo 58,8, Ranilug 57,8, Parteš 64,2, Klokot 63,4, Štrpce 61, 4. U Prištini je glasalo 53 %, u Peć 41,7%, a u Prizrenu 37,3% birača.

A poslušajte šta su građani severa Kosova rekli o današnjim izborima:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00
Direktan link

Ukupno je bilo otvoreno 798 glasačkih centara, odnosno 2.366 biračkih mesta. Od toga broja, 44 glasačka centra su otvorena na severu Kosova, u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, sa ukupno 83 biračka mesta. Na severu, pravo glasa imalo je 66.362 stanovnika. Ukupan broj registrovanih glasača van Kosova bio je 8.383.

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste, 38 su bile albanske, 33 srpske, među kojima je i građanska inicijativa pod nazivom Srpska koju podržava zvanični Beograd, a ostalo su bile liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.
Karabinjeri obezbeđuju most u severnom delu Mitrovice
Karabinjeri obezbeđuju most u severnom delu Mitrovice

Izbore su pratili, osim lokalnih, i posmatrači iz međunarodne zajednice, za bezbednost je bila zadužena kosovska policija, a o tome da glasanje protekne u najboljem redu brinule su i međunarodne misije EULEX i KFOR.

Pred glasačima su se 3. novembra našla dva glasačka listića - jedan s kandidatima za gradonačelnike i drugi za odbornike.

Očekuje se da rezultati izbora budu proglašeni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra.

U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji nadpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana koji su u prvom krugu dobili najviše glasova i time nastavili izbornu trku za gradonačelnika.


I pored toga što je na severu bilo srpskih kandidata za gradonačelnike četiri opština, jedan broj Srba je tokom proteklih nedelja vodio kampanju za bojkot izbora jer ih je smatrao neprihvatljivim i neligitimnim pošto ih je raspisala predsednica Kosova. Oni su izjavljivali da se izlaskom na izbore zaokružuje nezavisnost Kosova.

Predizborna kampanja, koja je trajala mesec dana, protekla je regularno. Međutim, tokom predizborne tišine, kandidata za odbornika Alijanse za budućnost Kosova Bekima Birinxhikua u subotu je ubio pripadnik Kosovske policije, potvrdio je portparol ove policije Brahim Sadriu.

Ubistvo se dogodilo dok je stradali kandidat za odbornika stranke Ramuša Haradinaja telefonirao, a kosovski mediji i portali nagađaju da se radilo o ličnom sukobu i obračunu između ubijenog i policajca koji ga je ubio.

Ubijeni tridesetosmogodišnji Birinxhiku bio je takođe jedan od prvih boraca Oslobodilačke vojske Kosova u operativnoj zoni Dukagjin.

Predstavnici međunarodne zajednice su sa svoje strane poručili da su izbori veoma bitni za evropske integracije i upozorili da neće tolerisati nikakve nepravilnosti, tako da je britanski ambasador u Prištini Jan Klif upozorio da pojedinci i poltičke partije na Kosovu ne pokušavaju da manipulišu na predstojećim lokalnim izborima

Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi En Džejkobson poručila je da Vašington neće tolerisati kršenje izbornih pravila ili eventualne manipulacije tokom izbora na Kosovu i navela da će, "ako se evidentira bilo kakvo manipulisanje, SAD imati sasvim drugačiji pristup prema Kosovu".
XS
SM
MD
LG