Dostupni linkovi

Na severu Mitrovice miting protiv izbora


Plakati u Mitrovici kojima se poziva na bojkot izbora
Plakati u Mitrovici kojima se poziva na bojkot izbora
U severnoj Mitrovici u sredu je održan miting protiv lokalnih izbora na Kosovu zakazanih za 3. novembar.

Okupljeni Srbi su poručili sa protesta da su predstojeći kosovski izbori zakazani za 3. novembar za njih nelegitimni i neprihvatljivi.

Oni su poručili da je glavni razlog ovog anti-izbornog mitinga činjenica da su predstojeći lokalni izbori kosovski, a ne srpski. Oni su, takođe, izrazili bojazan da će zbog toga doći do gubitka radnih mesta.

Anti-izborni miting organizovan je pod sloganom "Stop separatističkim izborima", a severni deo Mitrovice oblepljen je plakatima kojima se građani pozivaju na bojkot izbora.

Protest je protekao mirno i bez incidenata.

Vlada Srbije i predsednik Tomislav Nikolić dali su podršku Građanskoj inicijativi "Srpska" koja će, pored još nekoliko srpskih političkih subjekata, učestvovati na lokalnim izborima na Kosovu.

Vlada Srbije takođe je pozvala Srbe s Kosova da učestvuju na tim izborima, a nakon njih trebalo bi da bude formirana Zajednica srpskih opština.

Takođe, srpski poslanici Privremene Skupštine Kosova, koju su lokalni Srbi formirali uprkos protivljenju zvaničnog Beograda, zaključili su na poslednjoj sednici održanoj u Zvečanu 16. avgusta da su za njih kosovski lokalni izbori neprihvatljivi, jer su, kako navode „u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Srbije i Rezolucijom 1244“.

U zaključcima koji su usvojeni jednoglasno, navodi se da su lokalni izbori na Kosovu raspisani za 3. novembar u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosova zbog čega je njihovo sprovođenje za njih neprihvatljivo.
XS
SM
MD
LG