Dostupni linkovi

Beograd: Incidenti na izborima autogol za Srbe na Kosovu


Čelni ljudi Vlade Srbije, još se ne oglašavaju nakon okončanja lokalnih izbora na Kosovu koje su u severnoj Mitrovici obeležili incidenti i prevremeno zatvaranje pojedinih biračkih mesta u tom gradu. Konsultacije o budućim potezima Vlade, kako saznajemo, još uvek traju.

Ministar zadužen za Kosovo u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, rekao je da „sada mogu da se raduju samo Hašim Tači, Demokratska stranka Srbije, desničari i paracrkvene organizacije“, jer su, kako je ocenio, Srbi propustili priliku da izaberu svoju vlast.

"Danas su se Srbi pljuvali i tukli, pretili i rušili svoj grad i tako poslali lošu sliku u svet", rekao je Vulin.

On je, istovremeno, obećao da će se država Srbija "obračunati u skladu sa zakonom" sa svojim državljanima odgovornim za incidente tokom glasanja u severnoj Mitrovici.

Vulin je dodao da su postojali snažni pritisci da se poništi glasanje svuda u srpskim mestima na Kosovu kako bi se Srbima onemogućilo da u ostalim opštinama uzmu vlast, ali da će zahvaljujući Srbima sa juga Kosova, biti formirana Zajednica srpskih opština.

I direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović, kritikovao je pojedine Srbe na Kosovu, koji su, kako je rekao, radili protiv izalaska na izbore.

“Oni su danas dali autogol svojoj državi i dali autogol opstanku Srba na Kosovu i Metohiji. Napravljena je velika šteta koja će se teško ispraviti. Mislim da ne neki način, u narednim danima i nedeljama, sve tri strane – i prištinska administracija i Srbija i međunarodna zajednica moraju ozbiljno da se pozabave ovim problemom jer ovo nije samo individualan problem, ovo preti da upropasti dobar deo Briselskog sporazuma”, rekao je Mihajlović za RTS, dodavši da mnogo elemenata ukazuje na neregularnost izbora i da će Vlada Srbije tek izneti svoj stav o svemu što se događalo na Kosovu.

“Ne znam kakva će biti reakcija Vlade Srbije. Sutra je novi dan, pa će se verovatno u vladi i o tome raspravljati. Ali, siguran sam da će OEBS imati ozbiljne primedbe i verovatno to proglasiti neregularnim. Nisu bili regularni, nije bilo omogućeno ljudima koji žele da izađu na izbore, da izađu na njih, nije omogućeno da se taj izborni proces dovede do kraja… Dakle, mnogo je elemenata koji ukazuju da izbori nisu regularni”.

Funkcioner najveće opozicione Demokratske stranke, Borislav Stefanović, inače pregovarač za Kosovo u prethodnom sazivu srpske Vlade, ocenio je da odgovornost za incidente tokom glasanja na severu Kosova snose i oni koji su pozivali na bojkot izbora i Vlada Srbije.

"Ovo je tužna slika koja je pokazala da nasilnici kolo vode na severu Kosova i to je apsolutno neprihvatljivo", rekao je Stefanović i dodao da ne želi da prejudicira ko je kriv za incidente, ali je istakao da odgovorne treba kazniti.

Podsetimo da je odmah nakon vesti o prekidu glasanja u severnoj Mitrovici usled upada ekstremista na jedno biračko mesto, medijima u kabinetu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića rečeno da je od međunarodne zajednice zatražio da dozvoli da Srbija interveniše u Mitrovici i “sredi situaciju posle napada ekstremista”.
XS
SM
MD
LG