Dostupni linkovi

Poruka iz EU i SAD: Izbori ključni za budućnost Kosova


Kampanja za izbore na Kosovu.
Kampanja za izbore na Kosovu.
Specijalni predstavnik EU i šef kancelarije EU na Kosovu, te šefovi misija članica EU i Ambasada SAD na Kosovu u zajedničkoj izjavi u petak pozvali su sve građane Kosova da izađu na izbore.

U izjavi su pozvane sve strane „da daju sve od sebe i obeshrabre svaki oblik nasilja, zastrašivanja ili prinude, kako bi se ljudi osećali slobodno da iskoriste svoje demokratsko pravo glasa i izražavanja ličnog političkog mišljenja, bez mešanja ili pretnje represijom“.

„Održavanje izbora u skladu sa međunarodnim standardima i standardima OEBS-a, kao i finalizacijom izbornih reformi, su značajni elementi koji će pomoći u održavanju napretka Kosova na putu ka Evropi“, navodi se u izjavi, te dodaje kako će „uspešni izbori predstavljati veoma važan korak ka sprovođenju sporazuma sklopljenog 19. aprila i normalizaciji sistema opština širom Kosova“.

„Procena uspešnosti ovih izbora će zavisiti od tog da li su u svakoj kosovskoj opštini lideri izabrani legitimno, u procesu u kojem nema nepravilnosti i nedostataka, što je bio slučaj u prošlosti. To je i razlog zašto je važno da podržimo ovu prvu Misiju EU za posmatranje izbora koja će pratiti izborni proces, i zajedno sa lokalnim i međunarodnim posmatračima, proceniti pravičnost postupka“, navodi se u izjavi.

I visoka predstavnica EU, Catherine Ashton, poručila je građanima Kosova, posebno kosovskim Srbima, da učestvuju na izborima u nedelju.

“Razumem zabrinutost, posebno na severu, ali učešće je najbolji način da se osigura da se vaš glas čuje”, navodi se u saopštenju Ashtonove.

Dodaje se da su izbori 3. novembra ključni trenutak za budućnost Kosova, i važan element u sprovođenju aprilskog sporazuma i procesa normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Ona je pohvalila napore svih onih koji su radili na pripremi izbora, i u Prištini i u Beogradu, a posebno se zahvalila misiji OEBS-a koja je posvećena da olakša ovaj proces.

Ashton je istakla da su dva hrabra premijera na početku dijaloga imali viziju i hrabrost da postignu Aprilski sporazum i da ga implementiraju, te ih je pozvala da pokažu istu viziju i hrabrost da bi se osigurali fer izbori.

“EU će pažljivo da prati sprovođenje izbora. Pozivam oba lidera da reše eventualne probleme na dan izbora”, dodala je ona, ocenjujući da je izborni proces korak napred u konsolidaciji demokratije na Kosovu.

Maja Kocijančič
Maja Kocijančič
Portparolka Ashtonove, Maja Kocijančić, izjavila je u četvrtak u Briselu da su se radne grupe Prištine i Beograda sastale dan ranije u Briselu i da su razmotrili „različita, nerešena pitanja“, ali nije mogla da navede koja su to pitanja.

„Vi ste videli naš poziv, da sva eventualna otvorenja pitanja, svi eventualni izazovi do kojih bi moglo doći danas, pa recimo na izborni dan, da trebaju da se reše u kontekstu duha dijaloga, i u tom kontekstu treba gledati na poziv premijeru Dačiću i premijeru Thaciju za viziju i hrabrost pri rešavanju ovih pitanja... Svi naši napori uloženi su u pripremi ovih izbora, a sad je red na glasačima da izađu na izbore, i daju svoj glas“, rekla je Kocijančić.
.
Kosovski premijer, Hashim Thaci je na zasedanju vlade u četvrtak izrazio uverenje da će se izborni proces okončati uspešno, što će doprineti saradnji Vlade sa institucijama na severu.

„Potpuno smo uvereni da će se ovaj proces okončati veoma dobro, da će Kosovo položiti evropski test, kao i da će Srbi na severu učestvovati na izborima i izabrati legitimne lidere. Vlada Kosova će odmah početi usku saradnju kako bi imali investicija u tom delu Kosova, i kako bi se stvorili bolji uslovi za sve građane, gde god oni živeli u novom Kosovu, evropskom Kosovu“, kazao je Thaci.

U međuvremenu, iz Evropske komisije su saopštili da je doneta odluka o izdvajanju dodatnih IPA fondova za opštine sa srpskom većinom na Kosovu, a posebno za one na severu.

Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje, izjavio je za RSE, da se za početak radi o sumi od 15 miliona eura. Ovaj fond će se izdvojiti Kosovu pored 65-70 milliona, koje se godišnje alocira Kosovu pod IPA fondom 2013.

„Ova dodatna sredstva su specijalni IPA program i pomoćiće u rešavanju potreba u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, ali sa naglaskom na opštine na severu.

Ovi fondovi će se fokusirati na opštinsku infrastrukturu, javnu administraciju, ruralni i regionalni razvoj, zapošljavanje i zaštitu sredine. Naša odluka je da se u početku izdvoji 15 miliona eura, postoji mogućnost za dodatna izdvajanja ali to će se odlučiti na osnovu procene potreba
“, kazao je Stano.
XS
SM
MD
LG