Dostupni linkovi

Osude napada na kandidata "Srpske", Pantić: Pokušali me likvidirati


Krstimir Pantić nakon napada na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, 2. novembar 2013.
Krstimir Pantić nakon napada na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, 2. novembar 2013.
Kandidat Građanske inicijative "Srpske" za gradonačelnika Severne Mitrovice Krstimir Pantić, kojeg su u petak uveče napala dvojica maskiranih napadača, izjavio je kako je to bio pokušaj likvidacije, dok su iz međunarodnih institucija i od drugih kandidata stigle osude napada.

Napad na Pantića dogodio ispred njegove zgrade u Kolašinskoj ulici u severnom delu Mitrovice, a prema njegovim rečima napadači su pobegli nakon nekoliko udaraca.

"Sreća je da sam kod sebe imao torbicu za koju su napadači pretpostavljam pomislili da je oružje i nakon nekoliko udaraca pobegli. Ne znam tačno, ali mislim da se radi o mlađim osobama starosti do 20 godina", naveo je Pantić, koji je prošao sa lakšom povredom brade.

Pantić je ocenio da su inicijatori napada na njega stranke koje već dva meseca iniciraju bojkot lokalnih izbora koji se održavaju u nedelju, te naveo da uprkos pretnjama i teroru Srbi reba da izađu na izbore.

"Ne dozvolite da sutra pobede huligani koji ne žele dobro ni Srbiji ni srpskom narodu", rekao je Pantić na konferenciji za novinare u Beogradu, prenela je Beta.

On je izrazio nadu da je ovo poslednji politički motivisan napad na Srbe na Kosovu i napomenuo da nije prvi put da se preti njemu i njegovoj porodici.

"Ipak izlazak na izbore je jedini način za opstanak srpskog naroda na Kosovu nakon što formiramo zajednicu srpskih opština", poručio je Pantić.

Na istoj konferenciji, ministar bez portfelja zadužen za Kosovo u Vladi Srbije Aleksandar Vulin i predsednik Parlamenta Nebojša Stefanović ocenili su da je napad na Pantića napad na Srbiju i pozvali Srbe da uprkos svemu izađu na izbore.

Građanska inicijativa "Srpska" saopštila je da je napad Pantića, napad na slobodu izbora, govora i interese Vlade Srbije.

"Pozivamo Međunarodnu zajednicu, Euleks i OEBS da bez odlaganja ispitaju o vaj kukavički napad na kandidata za gradonačelnika Kosovske Mitrovice sa liste Građanska inicijativa "Srpska".

"Srpska poručuje da je nasilje neće omesti u čvrstoj odluci da u nedelju 3. novembra izađe i pobedi na izborima", dodaje se u saopštenju.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jean-Claude Schlumberger, osudio je napad na Pantića i pozvao da se napad istraži, a počinioci osude.

“Ja ostajem uveren da će organizacije zadužene za bezbednost poduzete sve potrebne mere kako bi se sutrašnji izbori održali u sigurnom i bezbednom okruženju", naveo je Schlumberger.

I kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Adrijana Hodžić je najoštrije osudila napad na Krstimira Pantića, ocenjujući da ko god da stoji iza napada ne želi dobro svom narodu.

"Ovo je zaista prevazišlo svaku meru. Počinioci ne žele dobro građanima ni severu Kosova", ocenila je u saopštenju Hodžić, koja je i šefica Administrativne kancelarije kosovske vlade u Mitrovici.

"Počinioci se moraju pronaći i adekvatno kazniti. Ovaj napad, u ovom trenutku može da ostavi trajne posledice na buduće procese, može da utiče i na samu izlasnost na predstojećim izborima. U najmanju ruku, neophodno je rasvetliti razloge samog napada", kazala je Hodžić.
XS
SM
MD
LG