Dostupni linkovi

Stoltenberg u Podgorici: Napredak značajan, nastaviti sa reformama


Jens Stoltenberg u Vladi Crne Gore
Jens Stoltenberg u Vladi Crne Gore

Intenzivirani i fokusirani dijalog pokazao se kao veliki uspjeh, a sprovedene reforme u Crnoj Gori osiguravaju dostizanje NATO standarda, ocijenio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u razgovoru sa crnogorskim zvaničnicima.

On se u srijedu, u okviru posjete Crnoj Gori sastao sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, potpredsjednicima Vlade Duškom Markovićem i Igorom Lukšićem, kao i ministarkom odbrane Milicom Pejanović-Đurišić.

Stoltenberg je, kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, ocijenio da se intenzivirani i fokusirani dijalog pokazao kao veliki uspjeh, a doprinio je i snaženju partnerstva.

"Stoltenberg je ocijenio da dosadašnje sprovedene reforme u Crnoj Gori osiguravaju dostizanje NATO standarda, te da je postignut napredak koji ohrabruje", kaže se u saopštenju koje je prenijela agencija Mina.

NATO članstvo je mnogo šire pitanje od svakodnevne politike

Savjetnik u Ministarstvu odbrane Crne Gore, slovenački univerzitetski profesor Damir Črnčec za RSE kaže da je posjeta vrha NATO alijanse Podgorici veoma dobar znak, ali na odluku o pozivu treba sačekati decembar.

"Mislim da trendovi koje smo vidjeli u pravcu javne podrške i pitanje oko protesta u svakoj od država članica NATO-a je nešto uobičajno da ljudi protestiraju i to nije ništa, da bih ja rekao, niti je problematično, nego je to sasvim normalno. Ja mislim da takve stvari ne mogu nikako da utiču na tu odluku koja treba da bude prihvaćena u decembru", ocjenjuje Črnčec.

Cijeli razgovor možete pročitati OVDJE.

On je, kako se navodi, istakao da Crna Gora treba da nastavi sa reformama u ključnim oblastima, kako bi države članice na osnovu ostvarenih rezultata mogle da donesu odluku krajem godine.

Stoltenberg je, dodaje se, konstatovao da je vidljiv progres koji Crna Gora ostvaruje u ključnim oblastima, i rekao da ohrabruje njihov nastavak, posebno u oblasti jačanja podrške.

"Istakao je da će posjeta Sjevernoatlantskog savjeta biti prilika za neposredno upoznavanje ambasadora sa sprovedenim reformama, te da će zajedno sa Izvještajem o napretku, biti osnov za donošenje odluke o upućivanju poziva krajem godine", kaže se u saopštenju.

Vujanović je kazao da će svi crnogorski državni organi, kao i subjekti koji podržavaju evroatlantske integracije, nastaviti sa aktivnom promocijom vrijednosti NATO-a, te ukazao da je došlo do povećanja podrške javnog mnjenja za članstvo Crne Gore u NATO.

Vujanović je izrazio očekivanje da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO u decembru ove godine, što bi, navodi se, bilo od izuzetne važnosti ne samo za Crnu Goru već za cijeli region zapadnog Balkana.

Opozicija upozorila da je mišljenje podijeljeno

U okviru dvodnevne posjete NATO delegacija će razgovarati i sa predsjednikom parlamenta i šefovima poslaničkih klubova, bez obzira da li su za ili protiv članstva Crne Gore u NATO.

Međutim, dio poslaničkih klubova, kao što je Demokratski front koji već tri nedjelje protestuje pred Skupštinom, neće prisustvovati razgovoru sa Stoltenbergom.

Nijedna politička partija koja će se sastati sa Stoltenbergom se nije u srijedu obraćala javnosti, a predsjednik opozicionog Demosa Miodrag Lekić je upozorio da je crnogorsko društvo podjeljeno po pitanju članstva u NATO:

„Mi insistiramo i zalažemo se da se ta tema raspravi na referendumu i da to bude odlučujući momenat. Kada je neko društvo podijeljeno, najbolje su koordinate da ono nastavi na normalan način jeste da se organizuje referendum. Na kraju krajeva očekujemo da i međunarodni faktor to primjeni jer to nije invencija Balkana i Crne Gore nego demokratska tekovina. Ja ne vjerujem da su diplomatski predstavnici koji se ekponiraju, trgovački putnici koji ovdje hoće da na jednom geopolitičkom tržištu sa lokalnom mafijom sklapa sporazum na bazi interesa. Ne vjerujemo da je tako“, komentariše Lekić.

Uoči posjete Stoltenberga oglasio se Pokret za neutralnost koji se protivi članstvu Crne Gore u NATO, poručujući da Stoltenberg nije dobrodošao u Crnu Goru.

Istovremeno, druga anti NATO organizacija pod nazivom „Ne u rat - ne u NATO“ održala je, zbog dolaska NATO zvaničnika, protestni skup u blizini Vile Gorica. Dominirale su anti NATO i proruske parole i srpska ikonografija:

Anti NATO protest u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Ključni razlog prve zvanične posjete članova Sjevernoatlantskog savjeta na čelu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom Crnoj Gori je da se najviši predstavnici Alijanse upoznaju sa nivoom napretka u ključnim reformskim oblastima.

Oblasti u kojima se očekuje napredak Crne Gore su vladavina prava, reforme u obavještajno-bezbjednosnom sektoru, reforme u sistemu odbrane, odnosno Vojske Crne Gore i povećanje javne podrške za članstvo države u NATO.

Kako ocjenjuju gotovo svi državni subjekti, posjeta članova Sjevernoatlanstkog savjeta predstavlja najvažniji politički korak pred decembarski sastanak ministar vanjskih poslova NATO saveza, kada bi trebalo da bude donesena odluka da li će Crnoj Gori biti upućena pozivnica za članstvo.

Podsjetimo, u gotovo svim diplomatskim razgovorima je saopšteno da članice NATO-a generalno podržavaju težnju Crne Gore da postane nova članica, ali i naglašavaju obavezu države da okonča reforme u zadatim oblastima, te da žele da vide nedvosmislenu podršku javnosti za članstvo.

Na kraju posjete predviđena je pres konferencija generalnog sekretara Jensa Stoltenberga i premijera Mila Đukanovića, kada se očekuje više informacija o perspektivi Crne Gore u integracijama u Sjevernoatlantsku alijansu.

XS
SM
MD
LG